Кламер БГ - Новини: ЕК се надява да не се стига до съд с Великобритания заради еврокомисаря

ЕК се надява да не се стига до съд с Великобритания заради еврокомисаря

Европа

|
Пет, 15 Ноем 2019г. 14:00ч.
ЕК се надява да не се стига до съд с Великобритания заради еврокомисаря

Европейската комисия изрази надеждата, че Великобритания ще успее да изпълни задълженията си, за да не се налага спорът с Лондон да бъде отнесен до Съда на ЕС. Комисията вчера даде срок от една седмица на британските власти, за да посочат своя следващ еврокомисар, предаде БТА от Брюксел.

Досега при 90 на сто от наказателните процедури се намира решение преди да се стигне до съда, поясни говорител на комисията. Обикновено държавите в ЕС сътрудничат при тези процедури, добави той.

ЕК снощи заведе наказателна процедура заради отказа на Лондон да предложи еврокомисар, както изисква договорът за ЕС. Британските власти трябва да отговорят до 22 ноември - необичайно кратък срок при наказателните процедури на комисията.

ЕК поясни, че срокът е толкова кратък заради нуждата новата комисия да встъпи в длъжност възможно най-скоро. Ако британските власти не изпратят отговор навреме, или ако отговорът не е задоволителен, комисията ще продължи със следващите стъпки по наказателната процедура.

За новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен встъпването в длъжност на 1 декември остава твърда цел, уточни в петък говорител на комисията. Той не пожела да каже дали съществува правна пречка новата комисия да поеме задълженията си, без бройката на комисарите да е попълнена.

mediapool.bg