Кламер БГ - Новини: ЕК повиши амбициите за климата: С 55% по-малко СО2 газове до 2030 г

ЕК повиши амбициите за климата: С 55% по-малко СО2 газове до 2030 г

Европа

|
Четв, 17 Септ 2020г. 16:16ч.
ЕК повиши амбициите за климата: С 55% по-малко СО2 газове до 2030 г

Европейската комисия си постави за цел да намали в следващите десет години парниковите газове в ЕС с 55 на сто спрямо нивото им от 1990 г., което е далеч по-амбициозна цел от досегашните 40 процента. Брюксел представи в четвъртък своя План за климата до 2030 г. и според комисията по-високите цели ще позволят балансиран подход за постигане на климатичен неутралитет на общността до 2050 г.

ЕК призова Европейския парламент и Съвета на Европа да подкрепят обявените цели, за да може до юни 2021 г. да се изготви конкретно европейско законодателство. Идеята е с него да се ревизира и разшири европейската система за търговия с въглеродни емисии, така че да се обхванат и изхвърляните парникови газове от корабите, пътните превозни средства и сградите. Други цели са ревизирането на сегашните цели за енергийна ефективност от 32.5 на сто и на възобновяемите източници - 32 процента до 2030 г. Земеделието също ще бъде включено в постигането на целите.

"Ние правим всичко по силите си, за да спазим нашето обещание към европейците – да направим Европа първия климатично неутрален континент в света до 2050 г.", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана в прессъобщението на Брюксел.

По думите й с новите цели Европа ще води по пътя към по-чиста планета и зелено възстановяване. "Европа ще излезе по-силна от пандемията от коронавирус инвестирайки в суровинно ефективна кръгова икономика, предлагаща иновации в чисти технологии и създавайки зелени работни места", обяви тя.

"В този съдбоносен момент за нашето здраве, за нашата икономика и за световните действия в областта на климата е необходимо Европа да ръководи пътя към зеленото възстановяване. Ние сме задължени пред нашите деца и внуци да предприемем действия сега. Днес Европа показва на света как ще повишим състоянието и просперитета на нашите граждани през следващото десетилетие, докато работим за постигането на нашите чели за климатичен неутралитет през 2050 г.", допълни Франс Тимерманс, който отговаря за Европейската Зелена сделка.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън коментира, че амбициозността на плана е не само необходима, но и реалистична. "Енергийната система ще е в сърцето на тези усилия", допълни той

От Брюксел посочват, че успешните действия в областта на възобновяемите енергийни източници показват, че досегашната цел от 40 процента свиване на парниковите газове до 2030 г. ще бъде надвишена така или иначе.

Постигането на целите на представения План за климата зо 2030 г. ще доведе до спад с 60 на сто на замърсяванията на въздуха.

Повишаването на енергийната сигурност ще спести на страните членки на общността 100 млрд. евро до 2030 г. от намаляването на вноса на енергийни ресурси. 110 млрд. евро ще са икономиите за здравеопазване от подобрената околна среда.

По-голямата енергийна ефективност ще доведе до по-ниски сметки за ток, парно и газ,посочват още от Брюксел.

mediapool.bg