Кламер БГ - Новини: ЕК започва да наблюдава собствеността на медиите

ЕК започва да наблюдава собствеността на медиите

Европа

|
Пон, 27 Септ 2021г. 17:09ч.
ЕК започва да наблюдава собствеността на медиите

Вера Йоурова

Европейската комисия даде началото на финансиран от ЕС проект "Наблюдение на собствеността на европейските медии" (Euromedia Ownership Monitor), съобщиха от институцията.

Обзорът на собствеността върху медиите, координиран от Залцбургският университет, ще предоставя база данни разпределена по държави, съдържаща информация относно собствеността върху медиите. Също така ще бъдат систематично оценявани съответните правни рамки и ще се идентифицират възможните рискове за прозрачността на собствеността на медиите.

"Все по-трудно става да се разбере кой притежава медиите в ЕС. Това не може да се случва, тъй като при демокрацията хората заслужават да знаят кой ги снабдява с информация", коментира зам.-председателят на комисията за прозрачността и ценностите Вера Йоурова.

"Като основен стълб на нашите демокрации е от решаващо значение да се обърне внимание и да се подчертаят съществуващите заплахи за независимите медии. Оставаме решени да представим нови инициативи като закона за свободата на медиите и да увеличим подкрепата си за проекти за насърчаване на прозрачността в сектора", добави комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

Размерът на подкрепата от ЕС за проекта е 1 милион евро, като той се очаква да продължи до септември 2022 г.

mediapool.bg