Кламер БГ - Новини: ЕК е обсъдила възможността да изправи Полша пред Европейския съд

ЕК е обсъдила възможността да изправи Полша пред Европейския съд

Европа

|
Четв, 20 Септ 2018г. 16:03ч.
ЕК е обсъдила възможността да изправи Полша пред Европейския съд

Еврокомисарите са обсъдили на вчерашното си седмично заседание стъпките, които може да бъдат предприети занапред срещу Полша, потвърди в четвъртък еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова, цитирана от БТА.

Много внимателно изслушахме зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, запознати сме с отговорите на полските власти. Обстановката в Полша не се подобрява, а се влошава. Обсъдихме възможните стъпки напред, но не приехме решение, добави тя.

Според предварителните очаквания вчера Тимерманс бе в готовност да предложи на ЕК решение Полша да бъде предадена на Съда на ЕС. Във вторник Съветът на ЕС обсъди въпроса с върховенството на закона в Полша, а Тимерманс предупреди, че времето изтича и комисията е готова да използва всички средства, с които разполага, за да предизвика търсената промяна. Спешно е, няма време за губене, възможно е въпросът да бъде отнесен до Европейския съд, добави тогава той.

Австрийското председателство на Съвета на ЕС изрази надеждата, че все още е възможно да се постигне споразумение с Варшава. Ако Полша бъде предадена на Европейския съд, това ще бъде поредната стъпка от процедурата по чл. 7 от договора за ЕС. Тази процедура предвижда възможност подведената под отговорност държава да бъде лишена от правото на глас в Съвета на ЕС. Тимерманс вече поясни, че целта е не да се стига дотам, а междувременно грешките да бъдат поправени.

Полша даде обяснения пред Съвета на ЕС през юни и по-рано тази седмица. Тимерманс уточни, че досега полските власти не са потвърдили, че ще спазват решенията на Съда на ЕС.

mediapool.bg