Кламер БГ - Новини: Дуда може да изгуби на втори тур президентските избори в Полша

Дуда може да изгуби на втори тур президентските избори в Полша

Европа

|
Четв, 18 Юни 2020г. 16:38ч.
Дуда може да изгуби на втори тур президентските избори в Полша

Предстоящите президентски избори в Полша може да протекат в два тура и да приключат с поражение за сегашния държавен глава Анджей Дуда, който се бори за втори мандат. Това показват публикувани днес данни от анкета на изследователския център "Кантар".

Според полските закони, ако в първия тур на 28 юни никой кандидат не събере над 50 на сто от гласовете, след две седмици следва втори тур между двамата претенденти с най-добри резултати.

В момента начело в надпреварата е Дуда, за когото смятат да гласуват в първия тур 38 на сто от участниците. Кандидатът на най-голямата опозиционна партия "Гражданска платформа" Рафал Тшасковски може да разчита на 28 процента от гласовете.

Ако социолозите излязат прави и се стигне до втори тур, Дуда може да изгуби битката за президентското кресло. Според анкетата тогава може да го подкрепят 41 процента от избирателите, а за Тшасковски да гласуват 43 на сто.

На трета позиция според нагласите на избирателите е журналистът Шимон Холовня, който се очаква на първия тур да получи 8 на сто от гласовете. Лидерът на Полската селска партия Владислав Кошиняк-Камиш и Кшищоф Босак от партията Конфедерация "Свобода и независимост" си делят четвъртото място с по 6 процента. На пета позиция е кандидатът на левите сили Роберт Бедрон. Останалите петима кандидати за висшия пост нямат широка подкрепа сред избирателите.

mediapool.bg