Европейският винен сектор е загубил между 10 и 15% от поръчките си през 2020 година заради наложените рестрикции на барове, ресторанти, туристическия бранш, съобщи базираният в Брюксел съюз на фермерите на ЕС - Копа Кодека.
Оттам посочват, че браншът ще се нуждае от допълнителна подкрепа за зимата, особено след подновяването на рестрикциите в редица държави от ЕС.
Кризисните мерки, прилагани в различните държави от ЕС през тази година, като включително субсидии за дестилиране на вино в индустриален алкохол, трябваше да предотвратят излишното предлагане на пазара на вино в ЕС, но въпреки това загубите са факт.
В България специално се прилагаше схема за бране на гроздето на зелено срещу субсидии с цел да не се преработи на вино и да се намали суровината за новото вино.
За 2020 г. се очаква да бъде произведено около 160 милиона хектолитра, което е под средната стойност от последните години, посочиха оттам, цитирани от "Ройтерс".
Европейският лозаро-винарски сектор също изтърпя през последната година американски мита, наложени последователно върху авиационни субсидии, като френските износители изчислиха, че са загубили 500 милиона евро (590 милиона долара) от продажби.
mediapool.bg