Кламер БГ - Новини: Десетки хиляди протестираха срещу румънското правителство в Букурещ

Десетки хиляди протестираха срещу румънското правителство в Букурещ

Европа

|
Нед, 11 Авг 2019г. 13:55ч.
Десетки хиляди протестираха срещу румънското правителство в Букурещ

Десетки хиляди души участваха в протести срещу румънското правителство в центъра на Букурещ през изминатата нощ, съобщи ДПА.

Демонстрантите в румънската столица скандираха "Долу правителството!" и "Крадци!", информира румънският новинарски портал хотнюз (hotnews.ro).

Протестиращите казват, че акциите им са насочени срещу некомпетентното и корумпирано ляво правителство, както и срещу опита на управляващите да отслабят правосъдната система в борбата срещу корупцията.

По данни на Хотнюз около 25 хиляди души са участвали в протеста.

Според местните медии хиляди румънци, живеещи и работещи зад граница, са се върнали в столицата Букурещ, за да протестират срещу правителствените политики, начина на провеждане на евроизборите за румънците зад граница и заради цялостното управление на социалдемократите.

Демонстрацията отбеляза и една година от миналогодишния протест на 10 август, по време на който демонстрантите опитаха да нахлуят в сградата на правителството. Полицията тогава приложи насилствени мерки срещу протестиращите, като бяха ранени над 400 души, припомня ДПА.

mediapool.bg