Кламер БГ - Новини: ДПА: Орбан поставя на научната дейност в Унгария под държавен контрол

ДПА: Орбан поставя на научната дейност в Унгария под държавен контрол

Европа

|
Ср, 05 Юни 2019г. 14:28ч.
ДПА: Орбан поставя на научната дейност в Унгария под държавен контрол

Унгарското правителство внесе в парламента спорен законопроект с цел установяване на контрол върху изследователската дейност на националната академия на науките, предаде ДПА.

Министърът на иновациите и технологиите Ласло Палкович внесе законопроекта въпреки масовите критики от Унгарската академия на науките и обществените протести.

Новите правила, които се очаква да влязат в сила през септември, предвиждат финансовият контрол върху изследователските институти на академията да бъде предаден на правителството.

Палкович каза, че промените ще осигурят "разпределение на ресурсите въз основа на резултатите" и ще повишат конкурентоспособността.

Критиците настояват, че все по-авторитарният министър-председател Виктор Орбан всъщност се опитва да посегне на независимостта на научната общност и да се сдобие с лост за влияние, за да смълчава опозиционните възгледи.

"Законодателните промени на практика предоставят пълен правителствен и политически контрол върху изследователската мрежа", заяви наскоро Унгарската академия на науките. Според нея "това . . . може да застраши независимостта на научните изследвания и науката".

Хиляди хора протестираха по-рано в Будапеща срещу плана на правителството.

mediapool.bg