Кламер БГ - Новини: "Нова демокрация" е първа на изборите в Гърция, но няма да има мнозинство за кабинет

"Нова демокрация" е първа на изборите в Гърция, но няма да има мнозинство за кабинет

Европа

|
Нед, 21 Май 2023г. 20:10ч.
"Нова демокрация" е първа на изборите в Гърция, но няма да има мнозинство за кабинет

Снимка: Архив

Изборният ден в Гърция приключи в 19 ч. и незабавно беше обявен екзитполът за очакваните резултати на основата на анкета сред част от избирателите в изборните секции. Общият екзитпол е поръчан от основните телевизионни канали на страната.

Данните показват, че управляващата дясноцентристка партия "Нова демокрация" получава между 36 и 40% от гласовете, предаде БТА. Втората сила, опозиционната лява СИРИЗА, е подкрепена от 25-29%. Следва лявоцентристката ПАСОК с 9.5-12.5%, Гръцката комунистическа партия с 6-8% и националистическото "Гръцко решение" с 3.5-4.5%. Още две партии са около прага за влизане в парламента – МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис с 2.5-4.5% и евроскептичната лява партия "Плевси елефтериас" (Курс на свободата) с 2.2 – 4.2%.

На основата на тези данни "Нова демокрация" би получила между 121 и 125 места в 300-членния гръцки парламент, което няма да ѝ осигури мнозинство да състави самостоятелно правителство.

Ако се потвърдят резултатите от екзитпола, СИРИЗА ще има от 86 до 89 депутати, ПАСОК - от 35 до 36, ГКП - 22-23, "Гръцко решение" - 15. Мера25 и "Плевси елефтериас" ще имат съответно 11-12 и 10 депутати, ако влязат в парламента.

Силният резултат на "Нова демокрация" прави още по-вероятен сценария за нови парламентарни избори в Гърция в края на юни или началото на юли, доколкото този резултат създава голяма вероятност дясноцентристката партия да получи абсолютно мнозинство в парламента, защото следващите избори ще се произведат по различна избирателна система, която облагодетелства най-голямата политическа сила.

От друга страна, СИРИЗА и ПАСОК заедно според екзитпола няма да имат мнозинство, което прави още по-трудно и без друго малко вероятното съставяне на правителство на "победените".

mediapool.bg