Кламер БГ - Новини: Гръцкият министър на обществения ред подаде оставка

Гръцкият министър на обществения ред подаде оставка

Европа

|
Съб, 04 Авг 2018г. 13:31ч.
Гръцкият министър на обществения ред подаде оставка

След силен натиск от страна на опозицията и недоволството на гражданите министърът на обществения ред Никос Тоскас подаде оставка. Той пое отговорността за пропуските в проведената акция по спасяване на хората при пожара до Атика. Още първия ден на бедствието министър Тоскас поиска да напусне поста, но премиерът Ципрас тогава отказа да го освободи с аргумента, че

не обезглавява по време на битка.

По думите на Тоскас досега няма констатирани съществени грешки при справянето с огенената стихия. "Опитвам се да отговоря какви са били грешките и отговорностите, които имахме и мога да ви кажа, че на оперативно ниво, като лично гледах от първа ръка, защото бях в командния център на пожарната през всичките тези дни, не мога да намеря съществени оперативни грешки", каза той.

След приключване на извънредното положение в опожарения район Тоскас вече е извън правителството, посочва БНР. Ресорът Гражданска защита се поема от министъра на вътрешните работи Панос Скурлетис. Според коментари в медиите, не е възможно за дълго време един екип да отговаря за две министрества и се появиха първите сценарии за основни промени в правителството на Ципрас.

Опозиционните партии приветстваха оставката на Тоскас с коментари, че това е много закъснял акт на поемане на отговорност. Консерваторите от основната опозиционна сила "Нова Демокрация" продължават с искане за оставка и на премиера. Късната оставка е стратегическа грешка на правителството, според гръцките медии.

Миналият петък гръцкият премиер Алексис Ципрас пое политическата отговорност за бедствието, но не постави под въпрос реакцията на властите. Опозицията и медиите остро критикуват липсата на координация между различните държавни служби.

mediapool.bg