Кламер БГ - Новини: Групата на Льо Пен и Салвини в Европарламента ще се казва "Идентичност и демокрация"

Групата на Льо Пен и Салвини в Европарламента ще се казва "Идентичност и демокрация"

Европа

|
Четв, 13 Юни 2019г. 14:19ч.
Групата на Льо Пен и Салвини в Европарламента ще се казва "Идентичност и демокрация"

Групата на крайнодесните в Европарламента, която сега носи името "Европа на нациите и свободите", ще се нарича занапред "Идентичност и демокрация" и ще има 73 евродепутати, сред които представителите на Лигата на Матео Салвини и на Националния сбор на Марин Льо Пен, предаде Франс прес.

"Идентичност и демокрация" ще бъде името през тези пет години на нашата група в Европейския парламент, в която вече ще има 22-ма (23-ма след Брекзит) френски депутати" от Националния сбор, написа в Туитър новоизбраният евродепутат от Националния сбор Тиери Мариани.

Мариани уточнява, че в групата ще има 73-ма депутати от девет страни, без да дава детайли за националните делегации, от които ще се състои групата в Европейския парламент.

За утре е предвидена пресконференция в Европарламента в Брюксел на избрания за заместник-председател на новата група Никола Бе.

Председател на групата ще бъде италианецът Марко Дзани, евродепутат от партия Лига, написа в Туитър Тиери Мариани.

Със своите 73 евродепутати новата група ще има двойно по-голямо представителство от това на "Европа на нациите и свободите" в досегашния европарламент (36 депутати от осем страни).

Лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен, пристигнала в Брюксел лично да води преговори, си постави за цел създаването на "супергрупа". Льо Пен каза в края на миналия месец, когато още вървяха преговорите за създаването на групата, че тя вече разполага със 77 депутати, като "този брой може значително да се увеличи", припомня Франс прес.

Освен депутатите на Националния сбор, в новата група ще се включат 28-те депутати на италианската Лига, а също така на белгийската "Фламандски интерес" и на Австрийската партия на свободата.

Групата обаче не успя да привлече в редиците си 29-имата депутати от Партията на Брекзит на Найджъл Фараж.

mediapool.bg