Кламер БГ - Новини: Германският парламент одобри правила, които улесняват депортирането

Германският парламент одобри правила, които улесняват депортирането

Европа

|
Пет, 07 Юни 2019г. 15:30ч.
Германският парламент одобри правила, които улесняват депортирането

Германският парламент одобри днес нов регламент, който предвижда по-строги правила при изпълнението на депортиране на мигранти, чийто молби за убежище са били отхвърлени. Гласуването бе предшествано от бурен дебат с много прекъсвания и лични нападки, предаде ДПА.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер, който настояваше за по-строгите правила, каза преди началото на заседанието на Бундестага, че "задължението да напуснеш страната трябва да бъде последвано от реално напускане".

Малките опозиционни партии, включително крайната левица (Левите) и Зелените, обвиниха социалдемократите, които са по-малкяит партньор в управляващата коалиция, че са подкрепили законопроекта против собствените си принципи.

Новите правила премахват пречките пред задържане в арест на подлежащите на депортиране. Те могат да бъдат държани и в обикновени затвори.

Депутатката от Зелените Филиц Полат каза, че това е "черен ден за демокрацията".

Социалдемократът Хелге Линд отхвърли това обвинение и посочи примери на депортиране от провинции, в които Зелените са част от управляващата коалиция.

За правилото, което задължава подлежащите на депортиране да бъдат настанени на строго определени места, гласуваха депутатите от консервативния блок ХДС-ХСС, социалдемократите и най-голямата опозиционна партия - антиимигрантската Алтернатива за Германия.

Левите и Зелените гласуваха против, а либералите от Свободната демократична партия се въздържаха.

mediapool.bg