Кламер БГ - Новини: Германия и Австрия търсят решение за задръстванията в прохода през Алпите

Германия и Австрия търсят решение за задръстванията в прохода през Алпите

Европа

|
Пет, 26 Юли 2019г. 15:04ч.
Германия и Австрия търсят решение за задръстванията в прохода през Алпите

Германия и Австрия се споразумяха за серия от мерки, целящи да разрешат съществуващия спор за трафика през Алпите между австрийската провинция Тирол и германската Бавария, предаде ДПА.

Планът от 10 точки включва прехвърлянето на голяма част от трафика на тежкотоварни камиони към железопътния товарен транспорт, както и по-бързо изпращане и по-добри терминали.

Министърът на транспорта и цифровата инфраструктура на Германия Андреас Шойер покани австрийския си колега Андреас Райхарт, както и губернатора на австрийската провинция Тирол Гюнтер Платер в Берлин, за да обсъдят въпроса.

Шойер каза, че целта е да се започне с намаляване на задръстванията по алпийския път, но призна, че проблемите по оживения коридор, който води от Германия до прохода Бренер между Австрия и Италия, не биха могли да бъдат разрешени за 24 часа.

Спорът се разрази миналия месец, след като Австрия започна да въвежда определен брой часови квоти за преминаване на тежкотоварни камиони - обикновено от 250 до 300 - през границата, за да няма задръствания през планинския проход и през австрийските магистрали.

Тази стъпка доведе до по-дълги задръствания от германската страна на границата с Австрия. Германия заплаши да оспорва законността на квотите. Засега квотите ще останат, заяви Платер, наред с ограничения на пътуването по други пътища, отбягвайки прохода Бренер около Инсбрук.

"Все още се нуждаем от спешни мерки", каза Платер, добавяйки, че няма еуфория след вчерашната среща, а по-скоро конструктивни разговори.

Министърът на транспорта на Бавария Александер Добринт коментира, че разговорите остават отворени и той е доволен, че федералното правителство все още държи на обещанието си да оспорва австрийката квотна система в съда.

mediapool.bg