Кламер БГ - Новини: Германец е обвинен в шпионаж в полза на Русия

Германец е обвинен в шпионаж в полза на Русия

Европа

|
Четв, 25 Фев 2021г. 14:42ч.
Германец е обвинен в шпионаж в полза на Русия

Германец е обвинен в шпионаж във връзка с предполагаемо предаване на руското военно разузнаване на сведения за имоти, използвани от парламента на Германия, съобщиха прокурори, цитирани от Асошиейтед прес.

Заподозреният, известен само като Йенс Ф., е работил за компания, която многократно е била наемана от долната камара на парламента, Бундестага, за да проверява преносими електрически уреди, заяви федералната прокуратура.

Вследствие на това той е имал достъп до PDF файлове с етажните планове на имотите, за които става дума. Бундестагът се помещава в сградата на Райхстага в Германия, една от забележителностите на Берлин, но използва и още няколко сгради.

Според прокурори в даден момент преди началото на септември 2017 г. заподозреният "решил по собствена инициатива" да предаде сведения за имотите на руското разузнаване. Те заявиха, че той е пращал PDF файловете на служител на руското посолство в Берлин, който е бил офицер от руската служба за военно разузнаване ГРУ.

Обвиненията са повдигнати в берлински съд на 12 февруари. Сега съдът трябва да реши дали ще има процес.

През последните години отношенията между Германия и Русия се повлияни от проблеми, чийто списък расте.

През октомври Европейският съюз наложи санкции на две руски официални лица и на част от ГРУ заради кибератака срещу германския парламент през 2015 г.

В допълнение към това в Берлин се води дело срещу руснак, обвинен, че през 2019 г. по заповед на Москва е убил грузинец посред бял ден в центъра на германската столица.

Миналогодишното отравяне на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който беше превозен със самолет за лечение в Германия и беше арестуван веднага щом се върна в Русия, прибави нов пласт напрежение.

mediapool.bg