Кламер БГ - Новини: ГСДП обмисля план за действие срещу спадащата си популярност

ГСДП обмисля план за действие срещу спадащата си популярност

Европа

|
Пон, 05 Ноем 2018г. 16:50ч.
ГСДП обмисля план за действие срещу спадащата си популярност

Ръководителите на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се срещнаха в неделя, за да обсъдят спадащата популярност на формацията си и бъдещето на коалицията с консервативния блок под ръководството на канцлера Ангела Меркел, съобщи ДПА.

ГСДП отбеляза спад с около 10 процентни пункта на изборите в провинциите Бавария и Хесен миналия месец, подобно на Християндемократическия съюз на Меркел и баварската му сестринска партия, Християнсоциален съюз (ХСС).

Слабото представяне накара Меркел да се откаже от ръководния пост в партията, а това усили натиска върху ГСДП да си избере нов лидер. Водещите социалдемократи обаче отрекоха вчера да има нужда от смяна на ръководството, а външният министър Хайко Маас каза, че несгодите на партията се дължат на безкрайните дебати за лидерския пост.

Лидерката на ГСДП Андреа Налес обвини консерваторите за проблемите в правителството, най-вече вътрешния министър и лидер на ХСС Хорст Зеехофер, който многократно влезе в конфронтация с Меркел заради имиграционната политика.

Налес е изготвила план за спасяване на коалицията в Берлин, включващ идеи за политически реформи в сферата на пенсиите, грижите за деца, климатичните промени и труда. Тя поставя декември за краен срок, с който да бъде постигнат напредък по този план, в противен случай ГСДП може да се оттегли от коалицията. Такъв ход може да предизвика предсрочни избори или да принуди Меркел да остане начело на правителство на малцинството, отбеляза ДПА.

mediapool.bg