Кламер БГ - Новини: ГЕРБ сигнализира евроинституциите за репресии срещу граждани с българско самосъзнание в Сърбия

ГЕРБ сигнализира евроинституциите за репресии срещу граждани с българско самосъзнание в Сърбия

Европа

|
Съб, 12 Авг 2023г. 17:23ч.
ГЕРБ сигнализира евроинституциите за репресии срещу граждани с българско самосъзнание в Сърбия

Андрей Ковачев, сн. БГНЕС

Евродепутати от ГЕРБ-СДС са информирали европейските институции за репресии срещу граждани с българско самосъзнание в Сърбия.

Сигналът е за наличието на потенциални "черни списъци" на книги в Сърбия и за възпрепятстването на сръбски гражданин с българско самосъзнание да внесе на територията на страната книга на български поет.

Става дума за случая с председателя на неправителствената организация "Глас" Александър Димитров, който не беше допуснат да влезе в Сърбия с три екземпляра от книгата на Едвин Сугарев "Елегии за краището".

Димитров прекарал пет часа на ГКПП “Рибарци – Олтоманци“, но не получил документ за задържането на книгите, припомнят от партията.

Самият аз съм написал увода за тази книга и знам, че в нея няма нищо провокативно. Книгата просто представя живота на хората в Босилеград и околностите през миналия век. Всъщност се фокусира върху критики към българските власти, а не към сръбските”, каза евродепутатът Андрей Ковачев, който е и член на Комисията по външни работи на Европейския парламент.

В писмото си евродепутатите от ГЕРБ-СДС подчертават, че е недопустимо за европейска държава в 21-ви век, която кандидатства за членство в ЕС, да се държи като тоталитарен режим от средата на 20-и век.

mediapool.bg