Кламер БГ - Новини: Властите признаха пропуск при разследване срещу нападателя на коледен базар в Берлин

Властите признаха пропуск при разследване срещу нападателя на коледен базар в Берлин

Европа

|
Пон, 27 Ноем 2017г. 15:57ч.
Властите признаха пропуск при разследване срещу нападателя на коледен базар в Берлин

Вътрешният министър на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл призна, че полицията е допуснала още една грешка в разследването срещу извършителя на нападението с камион в Берлин през 2016 г. Анис Амри, предаде ДПА.

Ройл каза, че полицията е конфискувала телефона на Амри през февруари 2016 г. В телефона е имало седем снимки, на които Амри държи оръжия. Снимките не са отчетени като възможни доказателства, защото са били пропуснати от компютърния алгоритъм, с който са анализирани.

В Германия при засилени мерки за сигурност се откриват традиционните коледни базари, почти година след терористичното нападение срещу коледен базар в Берлин, при което бяха убити 12 човека, посочва Асошиейтед прес.

Вътрешният министър Томас де Мезиер призова германците да не избягват базарите поради страх, защото базарите са част от германската традиция и култура. Министърът обаче заяви, че "терористичната заплаха просто е много голяма. По всяко време. Навсякъде."

Берлинският коледен базар, срещу който беше извършено нападение на 19 декември миналата година, ще бъде открит довечера с бдение.

Тази сутрин в памет на жертвите имаше служба в Мемориалната църква "Кайзер Вилхелм", която се намира до мястото на базара.

mediapool.bg