Кламер БГ - Новини: Великобритания няма да номинира кандидат за еврокомисар преди изборите

Великобритания няма да номинира кандидат за еврокомисар преди изборите

Европа

|
Четв, 14 Ноем 2019г. 11:36ч.
Великобритания няма да номинира кандидат за еврокомисар преди изборите

Великобритания няма да номинира кандидат за еврокомисар преди изборите на 12 декември.

Британското правителство е изпратило писмо до новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с което я информира, че няма да номинира британски комисар преди изборите в Обединеното кралство. Писмото е получено през изминалата нощ, предаде Франс прес като се позова на говорител на ЕК.

Според юридическо становище, представено на Фон дер Лайен, отсъствието на британски комисар няма да попречи на новия екип на ЕК да започне работа.

"Писахме до Европейския съюз, за да го уведомим, че според становище за правилата за поведение преди изборите Обединеното кралство не би трябвало да предлага кандидати за международни постове през този период", е коментирал британски висш служител пред АФП.

Новата Европейска комисия под председателството на германката Урсула фон дер Лайен ще се състои от представители на останалите 27 страни членки (без Великобритания). Очаква се тя да встъпи в длъжност на 1 декември.

Обединеното кралство, 28-ата страна в ЕС, по план трябва да напусне ЕС на 31 януари 2020 г. и британският премиер води кампания за Брекзит.

Във вторник Брюксел отново поиска от Лондон да номинира британски кандидат за комисар в екипа на Фон дер Лайен.

Новата Европейска комисия трябваше да започнат работа на 1 ноември, но датата беше отложена, след като Европейският парламент отхвърли трима кандидати за комисари.

Екипът на Фон дер Лайен сега се надява новата комисия да може да започне работа на 1 декември, ако днешните изслушвания на новите трима номинирани кандидати за еврокомисари от Унгария, Франция и Румъния бъдат успешни.

Отказът на Великобритания да посочи кандидат обаче може да значи ново забавяне или да наложи предприемането на стъпки, които да предотвратят оспорване на легитимността на ЕК, пише изданието "Политико".

Юристите в евроинституциите анализираха потенциалните последици от липсата на британски кандидат, а някои от правните служби на ЕС стигнаха до различни заключения.

Високопоставен дипломат от ЕС коментира във вторник: "Засега няма сигнали, че британците ще назначат нов комисар по време на настоящата предизборна кампания. Въпреки това очакваме назначаването на комисията да не бъде забавено в резултат на това."

В сряда говорителят на ЕК Мина Андреева отказа да отговори на многократни въпроси дали ЕК може да встъпи в длъжност без британски член.

"Ние не отговаряме на хипотетични въпроси – това е хипотетичен въпрос", каза Андреева.

"Взехме под внимание и официалната позиция на говорителя на британския премиер, който каза, че те ще спазят правните си задължения", посочи Андреева, имайки предвид коментар на говорителя на Борис Джонсън от понеделник.

"Ако няма отговор на писмото на бъдещия председател, може да говорим отново", допълни тя.

Великобритания е задължена да номинира кандидат за еврокомисар, докато е членка на блока, но в миналото е имало няколко случая, когато ЕС е функционирал с по-малко представители.

mediapool.bg