Кламер БГ - Новини: Великобритания иска от ЕС още санкции срещу Русия

Великобритания иска от ЕС още санкции срещу Русия

Европа

|
Вт, 21 Авг 2018г. 12:21ч.
Великобритания иска от ЕС още санкции срещу Русия

Британският външен министър Джереми Хънт ще отправи призив към европейските страни да наложат още санкции на Русия, за да противодействат на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс във вторник.

Хънт ще произнесе реч в Американския институт за мир във Вашингтон, откъси от която бяха публикувани предварително от британското посолство в САЩ.

"Международните норми са потъпквани постоянно от големи страни като Русия. Подобно агресивно и злонамерено поведение подкопава международния ред, създаден, за да ни защитава", посочва той.

"Разбира се, трябва да разговаряме с Москва, но трябва също да сме честни: външната политика на президента Путин направи света по-опасен. Днес Обединеното кралство иска от своите съюзници да отидат по-далеч и призовава Европейския съюз да направи санкциите си всеобхватни, така че ние да застанем наистина рамо до рамо със Съединените щати. Това означава да разобличаваме нарушенията и да им отвръщаме в един глас, където и когато и да са извършени - от улиците на Солсбъри до съдбата на Крим.", се казва в речта на Хънт.

Отравянето през март в британския град Солсбъри на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, което според Лондон е извършено от руските власти, тласна Русия и Великобритания в сериозна дипломатическа криза, напомня АФП.

Правителството на САЩ демонстрира твърдост към Москва и неотдавна наложи нови санкции заради аферата "Скрипал", но това послание редовно се замъглява от желанието на президента Доналд Тръмп да подобри отношенията с Русия.

На срещата с руския президент Владимир Путин в Хелзинки през юли Тръмп прояви силна готовност за разбирателство с него веднага след като смъмри съюзниците си от НАТО в Брюксел, добавя АФП.

Според британския външен министър надеждността на НАТО е била подкопана. "Онези, които не споделят нашите ценности, трябва да знаят, че винаги ще трябва да плащат висока цена, ако пресекат червените линии - независимо дали става дума за териториални нашествия, за употреба на забранени оръжия или кибератаки", ще каже Хънт във Вашингтон.

mediapool.bg