Кламер БГ - Новини: ЕП прекрати правомощията на Ева Кайли като зам.-председател

ЕП прекрати правомощията на Ева Кайли като зам.-председател

Европа

|
Вт, 13 Дек 2022г. 14:29ч.
ЕП прекрати правомощията на Ева Кайли като зам.-председател

Ева Кайли, Сн. ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент прие днес решение, с което прекрати правомощията на Ева Кайли като заместник-председател на институцията. Решението бе одобрено с 625 гласа "за" при един "против" и двама въздържали се.

В съобщение на ЕП се отбелязва, че решението е свързано с разследването на белгийските власти, които задържаха и повдигнаха обвинение срещу Кайли и още трима души за участие в престъпна група с цел корупция и лобизъм в полза на Катар.

По-рано днес председателският съвет на ЕП прие единодушно сходно решение, както и изявление, в което изрази дълбока загриженост от разкритията на белгийските власти. Ръководителите на ЕП отбелязват, че ще предприемат вътрешна проверка и няма да пестят усилия за възстановяването на пълното доверие в институцията.

Следобед евродепутатите отново ще обсъдят случая, а утре се предвижда да приемат резолюция.

Същевременно генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) Лука Визентини, който също беше задържан от белгийските власти във връзка с разследване за корупция, свързана с Катар, в Европейския парламент, каза че е невинен и че не е извършил "нищо нередно", предаде ДПА.

"Доволен съм, че разпитът приключи и аз успях напълно да отговоря на всички въпроси", каза той в свое писмено изявление.

Визентини беше освободен в неделя, след като беше задържан в петък заедно с петима други заподозрени. Четирима души, включително Ева Кайли, все още са в ареста.

"Всички форми на корупция са напълно недопустими и аз съм напълно ангажиран в борбата срещу корупцията", добави Визентини. "Всяко внушение, че какъвто и да било друг субект – от Катар, до който и да било друг – е повлиял на позицията на МКП, е изцяло погрешно", пише в неговото изявление.

Белгийските власти разследват дали решения в Европейския парламент са били повлияни в полза на Катар в замяна на пари и подаръци. Катар отрича да е извършил нещо нередно. Катарското министерство на външните работи каза, че обвиненията са "безпочвени и силно подвеждащи", посочва Асошиейтед прес.

"Тя (Кайли) казва, че е невинна. Това мога да ви кажа", заяви пред телевизия "Оупън ТВ" Михалис Димитракопулос, адвокат на Кайли, който се намира в Гърция, предаде Ройтерс.

mediapool.bg