Кламер БГ - Новини: Брюксел ще отделя 1.1 мнл евро годишно за борба с фалшиви новини от Русия

Брюксел ще отделя 1.1 мнл евро годишно за борба с фалшиви новини от Русия

Европа

|
Съб, 25 Ноем 2017г. 19:07ч.
Брюксел ще отделя 1.1 мнл евро годишно за борба с фалшиви новини от Русия

Брюксел активизира кампанията си за борба срещу дезинформацията и фалшивите новини от Русия, съобщава британският вестник “Гардиън” , цитиран от вестник “Сега”.

Европейският съюз ще отделя ежегодно 1.1 млн. евро за финансиране на оперативната работна група по стратегическите комуникации - East StratCom Task Force, чиято задача е да противодейства на разпространението на фалшиви новини от страна на Москва.

Финансирането на групата вече е заложено в бюджета за периода 2018-2020 г., посочва изданието. И напомня изказването на британския премиер Тереза Мей, в което тя обвини Русия, че използва информацията като оръжие, за да всее разделения в Запада.

Предвиждането в евробюджета пари за борба с фалшивите новини идва, след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че един от реалните проблеми на Европа са "кибератаки, фалшиви новини и хибридна война", след срещата на върха с лидерите на ЕС и техните колеги в Източна Европа в петък.

Решението за заделяне на евросредствата за борба с пропагандната се дължи и на нарастване на дезинформацията на руски и испански език покрай референдума за независимост на Каталуня.

East StratCom Task Force беше създаден през 2015 г., за борба с фалшивите новини за ЕС след руската хибридна кампания в Украйна. Разположено в Брюксел, звеното има 14 служители.

Работната група изготвя планове за разходване на финансирането, с цел да увеличи мониторинга на руските медии и да предприеме анализ на данните, за да предостави по-подробно разбиране за мащабите на дезинформация. Отвъд основния си персонал в Брюксел, звеното привлича доброволци и експерти, които наблюдават руските медии за сайта "ЕС срещу дезинформация".

mediapool.bg