Кламер БГ - Новини: Британският министър на отбраната Бен Уолъс подаде оставка

Британският министър на отбраната Бен Уолъс подаде оставка

Европа

|
Четв, 31 Авг 2023г. 12:54ч.
Британският министър на отбраната Бен Уолъс подаде оставка

Очаква се Бен Уолъс да се кандидатира за поста генерален секретар на НАТО Сн. ЕПА/БГНЕС

Британският министър на отбраната Бен Уолъс, изигра ключова роля в подкрепата за Украйна след руската инвазия, който наскоро обяви, че иска да напусне поста си, официално подаде оставка, съобщиха днес от "Даунинг стрийт", предаде Франс прес.

53-годишният Бен Уолъс беше обявил през лятото намерението си да се оттегли от политическия живот след девет години в правителството, четири от които в сферата на отбраната.

"Бях избран за член на парламента през 2005 г. и след толкова много години е време да инвестирам в аспектите на живота, които съм пренебрегвал, и да проуча нови възможности", пише той в писмото си за оставка, публикувано от канцеларията на министър-председателят Риши Сунак, който трябва бързо да обяви името на неговия наследник.

Грант Шапс е назначен за нов министър на отбраната на Обединеното кралство, съобщиха от Кабинета на министър-председателя. Шапс бе министър на енергийната сигурност и нулевите емисии.

Преди това той е бил министър на вътрешните работи (за шест дни в злополучния кабинет на Лиз Тръс), министър на бизнеса, министър на транспорта и председател на партията на торите, както и редица младши министерски длъжности.

В писмо до 53-годишния Уолъс министър-председателят Риши Сунак похвали "всеотдайността и уменията", които той е внесъл в ролята, благодарение на която пое водеща роля в подкрепата на западните съюзници за Украйна срещу Русия.

"Вие служихте с чест на страната", написа Сунак и добавя, че Уолъс е видял "преди другите какви са истинските намерения на Владимир Путин в Украйна".

"Вашата решителност да осигурите на Киев оръжие преди руснаците да нападнат имаше материален ефект върху способността на украинците да осуетят инвазията."

Уолъс, бивш офицер от армията и близък съюзник на бившия министър-председател Борис Джонсън, беше изборът на Обединеното кралство да наследи Йенс Столтенберг на поста генерален секретар на НАТО.

Но той не успя да получи решаващата подкрепа на САЩ за поста и Столтенберг удължи мандата си начело на алианса.

След като обяви намерението си да подаде оставка през юли, той заяви, че решението е взето не защото смята, че управляващите консерватори - които в момента изостават от основната опозиционна Лейбъристка партия в социологическите проучвания, ще загубят следващите избори, а защото неговият избирателен район в Северозападна Англия е бил премахнат при промени на административните граници.

mediapool.bg