Кламер БГ - Новини: Тереза Мей обяви, че Брекзит няма да се отлага

Тереза Мей обяви, че Брекзит няма да се отлага

Европа

|
Нед, 03 Фев 2019г. 15:37ч.
Тереза Мей обяви, че Брекзит няма да се отлага

Британският премиер Тереза Мей остава решена Брекзитът да настъпи на предвидената дата - 29 март, и да получи отстъпки от ЕС по условията на раздялата въпреки категоричния отказ на Брюксел да предоговаря споразумението, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Решена съм Брекзитът да се осъществи, и то навреме - на 29 март 2019 г.", пише Мей в статия, публикувана във в. "Сънди телеграф".

В нея тя отхвърля възможността за отлагане, което бе предложено от някои британски политически представители, включително външния министър Джереми Хънт и търговския министър Лиъм Фокс, за да има време за приемането на нормативните актове за осъществяването на Брекзита.

Мей също заяви, че иска да намери "прагматично решение" за Брекзит, което да получи подкрепата на мнозинството депутати, след като в средата на януари Камарата на общините отхвърли с огромно мнозинство сключеното през ноември с ЕС споразумение по напускането на Великобритания.

Във вторник депутатите приеха внесена от консерватора Греъм Брейди и подкрепяна от правителството поправка, която иска алтернативни варианти на спорния "предпазен механизъм" за избягване на връщането на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия.

След това гласуване Тереза Мей каза, че иска да възобнови преговорите с ЕС, въпреки че европейците до момента твърдо отказват това.

"Когато отида отново в Брюксел, ще се боря за Великобритания и Северна Ирландия, ще съм въоръжена с нов мандат, с нови идеи и подновена решимост за договаряне на прагматично решение за Брекзит. Това ми е възложил парламентът", пише Мей.

Пътуването - без визи, ако е до 3 месеца

Междувременно британският посланик в София Ема Хопкинс обясни как ще става пътуването на българи до Великобритания след излизането на страната от ЕС без сделка. От 30 март 2019 г. българите ще могат да пътуват, учат и работят във Великобритания без виза, ако престоят им е до 3 месеца. Преминаването на границата ще става с паспорт или лична карта до декември 2020 г.

Тези, които искат да останат във Великобритания повече от 3 месеца, ще трябва да кандидатстват за разрешително за престой, което е валидно 3 години. След този период ще трябва да се кандидатства наново, но по нови правила, основани на уменията. Тази имиграционна политика влиза в сила от 2021 г.

Тези правила не важат за българите, които са се установили във Великобритания преди Брекзит.

План за евакуация на кралицата

Британските власти имат план за евакуация на кралица Елизабет ІІ и кралското семейство при евентуални сблъсъци в Лондон и Великобритания заради излизането на страната от ЕС. Планът е от времето на Студената война, но сега отново се подготвя прилагането му в случай на нужда, съобщи британското издание "Гардиън".

Планът за спешна евакуация сега е прекроен, за да се използва в случай на нарушаване на обществения ред и гражданско неподчинение при Брекзит без сделка с ЕС, пише "Сънди Таймс", цитирайки неназован източник от правителството.

Според друга информация планът включва и извеждане на кралицата извън Лондон.

Наличието на такъв план показва ненужната паника на управляващите във Великобритания в случай на Брекзит без сделка, коментира депутатът консерватор Джейкъб Рийс-Могг. Той припомни, че членовете на кралското семейство са останали в Лондон дори по време на бомбардировките през Втората световна война.

mediapool.bg