Кламер БГ - Новини: Брекзитът на Борис Джонсън поставя на изпитание единството на Великобритания

Брекзитът на Борис Джонсън поставя на изпитание единството на Великобритания

Европа

|
Пет, 02 Авг 2019г. 15:22ч.
Брекзитът на Борис Джонсън поставя на изпитание единството на Великобритания

От Уелс до Шотландия, през Северна Ирландия, проповядваният от Борис Джонсън краен вариант на Брекзита поставя на изпитание единството на Великобритания, както констатира самият премиер по време на обиколка, белязана от враждебни реакции, пише Франс прес.

Консервативният лидер, известен с рошавата си руса коса, който наследи поста от Тереза Мей на 24 юли, посети в събота Северна Англия, преди да продължи към другите три провинции, съставящи Великобритания: Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

С каква цел? Да се опита да получи подкрепа за стратегията за излизане от ЕС, която предвижда Брекзит на всяка цена на 31 октомври, включително на цената на напускане без споразумение с Брюксел, сценарий, който е синоним на връщане към митническите формалности и притеснява икономическите среди.

Но идеята беше и да се изпрати послание за единство в страна, разделена дълбоко от проведения на 23 юни 2016 г. референдум за напускането на ЕС, който изостри регионалните противоречия и в някои случаи засили усещането за противопоставяне срещу централните власти в Лондон.

"Беше напълно предвидимо, че извънредно твърдият Брекзит ще окаже огромно влияние върху единството (на Великобритания)", подчертава Джон Спрингфорд от центъра за анализи Център за европейска реформа.

За същото свидетелстват и дюдюканията на шотландските сепаратисти, които съпътстваха посещението в понеделник на Борис Джонсън в Единбург, столица на британската провинция Шотландия.

Сепаратистите са мотивирани

В Шотландия Брекзитът се ползва с лоша репутация повече от навсякъде другаде: през 2016 г. 62 на сто от шотландците гласуваха за оставане в ЕС. А за сепаратистите напускането на ЕС е основание за организирането на нов референдум за независимостта, която през 2014 г. беше отхвърлена с 55 на сто.

"Те вероятно смятат Брекзита за най-добрата си възможност да постигнат напредък към независимостта", подчертава Дейвид Шийлс от центъра за анализи "Оупън Юроп".

"Ако (Борис Джонсън) успее да наложи Брекзит без споразумение, вероятността Шотландия да си тръгне е далеч по-голяма", добавя Джон Спрингфорд.

Пламенна привърженичка на независима Шотландия, шотландската първа министърка Никола Стърджън се надява да организира през 2020 г. ново допитване за независимостта на провинцията - ако Борис Джонсън го разреши, което на този етап изглежда силно невероятно.

И в случай, че в крайна сметка шотландците гласуват за независимост, Единбург все пак ще трябва да кандидатства за приемане в ЕС, което е дълъг и сложен процес.

"Руска рулетка"

Проблемите в Северна Ирландия, която Джонсън посети в сряда, са различни и имат исторически корени.

Окървавена в продължение на три десетилетия от насилие между републиканските националисти (католици) и лоялните (към британската корона - бел. р.) юнионисти (протестанти), регионът се опасява, че напускането без споразумение може да доведе до създаването на физическа граница със съседната република Ирландия, която е членка на ЕС. Ако не и до възраждане на насилието, на което беше сложен край през 1998 г. със споразумението от Разпети петък.

"Брекзитът повдигна фундаментални въпроси за това доколко е уместно и трайно разделението на нашия остров", предупреди Мери Лу Макдоналд, лидерка на ирландската Републиканска партия "Шин Фейн", която се бори от десетилетия за повторното обединяване на Ирландия.

Но, също като в Шотландия, сепаратистите се сблъскват със затруднения, като потенциалната неохота на Дъблин да покрива годишния бюджетен дефицит от около 10 милиарда лири (11 милиарда евро) на Северна Ирландия.

Уелските овцевъди се притесняват от последствията от Брекзит без споразумение и се опасяват, че техният износ към клуба на 27-те страни от ЕС ще пострада сериозно.

"Спрете да играете на руска рулетка със сектора", заяви пред Борис Джонсън представителката на Националната асоциация на овцевъдите Хелън Робъртс.

Според Дейвид Шийлс Брекзитът ще доведе, по всяка вероятност, до "период на опасност за единството на Великобритания".

Но потенциалният хаос от Брекзит без споразумение може да доведе и до "кризисна обстановка", който може да охлади сепаратистките стремежи, в Шотландия или другаде.

По БТА.

mediapool.bg