Кламер БГ - Новини: Берлин увеличава велоалеите в отговор на пандемията от Covid-19,

Берлин увеличава велоалеите в отговор на пандемията от Covid-19,

Европа

|
Четв, 23 Апр 2020г. 09:23ч.
Берлин увеличава велоалеите в отговор на пандемията от Covid-19,

Властите в германската столица Берлин заделят временни допълнителни велоалеи в отговор на призивите за по-безопасно каране на колело по улиците в периода на пандемията, въпреки гнева на много шофьори, съобщи Асошиейтед прес.

Мярката трябва да помогне на хората да се придвижват из града, без да се налага да използват обществения транспорт, където спазването на социална дистанция може да се окаже трудно.

Сега се разчертават километри нови велоалеи, които и без това са били планирани в по-дългосрочен план, посочва Феликс Вайсбрих, който надзирава планирането на улиците в берлинския район "Фридрихсхайн-Кройцберг".

Според любители на велосипедите епидемията изглежда е насърчила градската администрация да прескочи обичайната бюрокрация, която нормално би забавила процеса с години.

Някои шофьори обаче реагираха гневно на тази инициатива, тъй като новите велоалеи са за сметка на ленти, използвани обикновено за паркиране на коли, макар наблизо да има и платени паркоместа.

Берлин следва примера на градове като Богота, Будапеща и Ванкувър, които вече заделиха по-голяма част от улиците си за велосипедисти в периода на пандемията.

Нежеланието да се намират в близост с непознати допринесе много хора да се откажат от обществения транспорт и да издухат прахта от старите си колелета. Лекарите също препоръчват физическите упражнения на открито за засилване на имунната система.

Германците освен това от идната седмица ще трябва задължително да покриват лицата си с маски в обществения транспорт и в много магазини.

Предвижда се участниците в заседанието да обсъдят подхода за овладяване на епидемията. Мишел призова в навечерието на срещата да започне подготовка за постепенна отмяна на ограниченията, наложени за пресичане на разпространението на заразата.

mediapool.bg