Кламер БГ - Новини: Барние: Все още е възможно споразумение за Брекзит тази седмица

Барние: Все още е възможно споразумение за Брекзит тази седмица

Европа

|
Вт, 15 Окт 2019г. 11:58ч.
Барние: Все още е възможно споразумение за Брекзит тази седмица

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че все още е възможно да се постигне споразумение с Великобритания тази седмица, но британското правителство трябва да предложи законово обвързващ текст, предаде Асошиейтед прес.

Преди днешната си среща с външните министри на ЕС в Люксембург Барние каза, че сега главното предизвикателство е британските предложения по сложния въпрос за ирландската граница да се превърнат в законово обвързващ текст.

"Крайно време е добрите намерения да се оформят в законов текст", каза Барние.

В четвъртък и петък предстои среща на върха на ЕС, чиято основна тема ще е Брекзит поради наближаването на планираната му дата 31 октомври.

"Макар че постигането на споразумение ще е трудно - според нас все по-трудно - то остава възможно за тази седмица", каза Барние.

Ирландската телевизия Ар Ти И съобщи, че днес Великобритания ще направи нови предложения на срещата с преговарящите от ЕС в Брюксел.

"Двама информирани източника потвърдиха, че британските преговарящи ще предложат нов текст на срещата им с преговарящите от Европейската комисия", съобщи редакторът за Европа на Ар Ти И Тони Конъли в Туитър.

Финландската министърка по въпросите на Европа Тюти Тупурайнен, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че споразумение за Брекзит все още е възможно, но ЕС трябва да има готовност за липса на споразумение и удължаване на процеса.

"Всички сценарии са възможни", каза тя.

ЕС обмисля нова извънредна среща на върха

Европейският съюз обмисля дали да свика нова извънредна среща на върха, за да се постигне споразумение за Брекзит, съобщи Ройтерс, като цитира Би Би Си.

Евентуална нова среща на върха за Брекзит може да се насрочи към края на месеца според съобщението на Би Би Си, добавя Ройтерс.

mediapool.bg