Кламер БГ - Новини: Антитела не е равно на имунитет: Надежди и рискове пред европейския план за излизане от карантина

Антитела не е равно на имунитет: Надежди и рискове пред европейския план за излизане от карантина

Европа

|
Вт, 21 Апр 2020г. 11:56ч.
Антитела не е равно на имунитет: Надежди и рискове пред европейския план за излизане от карантина

Тестовете за антитела може да не са отговорът, който Европа търси, но все пак са полезни

Европа се надява тестовете за Covid-19, откриващи антитела, да са панацея за прекратяване на карантината. Но учените не са убедени, пише брюкселското онлайн издание "Политико" (Politico) в обширен материал по темата.

Застъпници агитират за тестовете, които търсят антитела у хора, които са прекарали вируса, като ключ към завръщането на работа. Държавите в цяла Европа работят за тяхното внедряване, като обещанията са, че милиони тестове ще станат достъпни през следващите седмици и месеци.

Често повтарящо се предположение е, че тестовете за антитела (или серологични), които са най-полезни за проверка дали някой е прекарал коронавирус, са също индикатор за имунитет към него.

В САЩ например се говори за имунитетни гривни. В Италия в някои региони се планират подобни "лицензи" за имунитет.

"Всички чакат серологични изследвания, целият свят", каза министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран, цитиран от Франс прес. Той смята, че масовото производство на тестовете може да започне до седмици и би било важно за намаляване на ограниченията.

Дори пътната карта на Европейската комисия за излизане от ограничителните мерки разчита на тези тестове.

"Въпреки че това е безспорно добър знак, просто наличието на някои антитела не е задължително доказателство за имунитет, както често се твърди", казва Саймън Кларк, доцент в Редингския университет.

"Те ще предоставят допълнителни данни за дела на населението, което успешно е преодоляло заболяването и евентуално измерват придобития имунитет".

В Германия Институтът "Роберт Кох" , който следи инфекциозните заболявания, обяви миналата седмица, че планира да проведе три различни типа изследвания с тестове за антитела сред различни групи, в различни региони и с различен обем на пробите. Една от целите е да се разбере кой е имунизиран, включително сред онези, които може би дори не знаят, че са заразени.

Антитела ≠ имунитет

Има едно голямо възражение. Само наличието на антитела не е признак за имунитет.

"Не можете да кажете само защото някой има антитела, че е имунизиран", каза Дейвид Кавана, старши преподавател в Института за имунологични и инфекциозни изследвания в Единбургския университет. "Просто в момента, честно, нямаме достатъчно идея дали всички ще бъдат имунизирани след заразяване или не", казва той.

Експертите в САЩ също подчертават това.

Антитела могат да бъдат изградени срещу всеки отделен компонент на вируса. Някои от тези антитела дават имунитет, а други може да не дадат, казва Кавана.

Имунният отговор може да е ефективен и неефективен, обяснява Кавана.

Антителата могат да неутрализират вируса, като блокират влизането му в клетките, или те могат да се съединят с вируса, така че той да може да бъде унищожен от имунните клетки на организма.

Други антитела обаче биха могли да се свържат с вируса и да не го спрат да нахлуе в клетките. Вместо това те биха благоприятствали инфекцията.

Друг проблем е времето на извършване на тестовете. Лотар Вилер, ръководителят на института "Роберт Кох", предупреди миналата седмица, че въпреки многобройните предимства на тестовете, някои от тях също могат да "подхранят фалшиви надежди". Например, в повечето случаи антителата могат да бъдат открити най-рано една до две седмици след инфекция - така че тестовете, проведени на по-ранен етап, могат да бъдат подвеждащи, според неговия институт.

По-голямата трудност идва от факта, че учените просто не знаят достатъчно за коронавируса, за да кажат кои антитела евентуално са ефективни.

Например, предварителните открития, които разглеждат наличието на антитела сред жителите в Гангелт, град в тежко засегнат регион в Западна Германия, сочат, че 14% от населението е било заразено.

Някои медийни публикации определиха това като представителна извадка за по-широкото население, тъй като са включени 400 домакинства в града. Други обаче критикуваха публикуването на предварителните резултати като прибързано.

Саймън Кларк, доцент по клетъчна микробиология в Редингския университет, заяви, че проучването "по никакъв начин не доказва, че 14% от населението са имунизирани".

"Въпреки че това е безспорно добър знак, самото наличие на антитела не е задължително да докаже имунитет, както често се твърди", казва той. "Не знаем на какво се дължи защитата и не знаем колко дълго ще продължи имунитетът", добави той.

По-специално, това към което Кларк и други учени се отнасят предпазливо, е погрешната интерпретация на резултатите и възможността тези тестове да дадат фалшиво положителни резултати.

Всъщност и други подобни изследвания показват, че картината не е ясна.

Дейвид Хейман, епидемиолог, който оглави глобалния отговор на SARS през 2003 г. и сега е в британския Кралски институт за международни отношения (Чатъм Хаус) цитира китайски данни, показващи, че в някои части на страната хората са развили или много ниски нива на антитела, или никакви.

Остава отворен въпросът и дали по-леките инфекции произвеждат по-малко антитела или не, или дали вирусът се предава по-трудно отколкото се смяташе досега.

Да ги накараме да работят

Има още един голям проблем. Много тестове на европейския пазар в момента не работят много добре.

Например, учените се притесняват от чувствителността на домашните версии на тестове за антитела, които не са толкова точни, колкото лабораторните и не могат да ви кажат каква част от имунния отговор сте имали.

Главният вирусолог на германските клиники "Шарите" Кристиан Дростен предупреди във видео, записано за германското министерство на здравеопазването, че тези домашни тестове "идват с много различно качество".

"Има много компании, особено от Азия, които предлагат тези видове тестове", каза Дростен, отбелязвайки, че те ще изглеждат "като тест за бременност".

"Ще трябва да поддържаме някакво ниво на социално дистанциране, значително ниво на социално дистанциране, вероятно за неопределено време, докато нямаме налична ваксина.", коментира епидемиологът Нийл Фъргюсън.

Някои от тези версии на тестове все още не са валидирани, обясни той, което означава, че не могат да бъдат сравнени със стандартизирани лабораторни тестове.

"Виждаме изненади", когато става въпрос за резултатите от тези домашни версии, добави той. "Някои работят много добре. Други са наистина безполезни и наистина не трябва да ги използвате, защото имате много висок риск да не откриете инфекцията.", заяви той.

Междувременно някои държави от ЕС, включително Белгия, Финландия, Швеция, Ирландия, Германия и Холандия, предупредиха срещу или дори забраниха самотестуването за коронавирус на този етап, се казва в съобщение на Европейската комисия. Това може да се дължи на възможните трудности, които биха имали неекспертите при правилното тълкуване на резултатите и последиците, предупреди ЕК.

Междувременно в САЩ правителството поръча над три милиона тестове, нито един от които не работеше както трябва. "Ню Йорк Таймс" съобщи, че правителството е платило 20 млн. долара за 2 млн. от тези тестове. По подобен начин по-голямата част от тестовете, поръчани от Чехия, са били ненадеждни, според чешки медии.

В допълнение, правителствата трябва да създадат начин резултатите да се връщат обратно в здравните системи, а не да бъдат изхвърляни.

Някои правителства предприемат действия, за да гарантират, че само точни тестове ще стигнат до пазара. Например на 16 април френският орган за оценка на здравните технологии издаде насоки за необходимата чувствителност и специфичност на тестовете.

Не изхвърляйте бебето с мръсната вода

Това не означава, че тестовете за антитела не са полезни.

Масовите изследвания в Германия, например, не търсят само имунитет. Те също така имат за цел да получат по-добра представа колко широко разпространена е инфекцията.

Резултатите от тези проучвания са от ключово значение за по-точното оценяване на хода и тежестта на пандемията и за по-добра оценка на ефективността на предприетите мерки ", казва Вилер от института "Роберт Кох".

Тези проучвания също така помагат на правителствата да изчислят по-точните нива на смъртност.

Има и друга област, в която тестът за антитела е наистина важен - разработването на ваксина.

Ако тестването на антитела ни каже, че някои хора имат сравнително силен имунен отговор и са се възстановили от леки форми на заболяването, това също ще помогне да се определи дали има някаква възможност за производство на ваксина и към кой компонент от вируса трябва да се насочи ваксината, обяснява Кавана.

С други думи, тестването на антитела е част от по-широката крайна стратегия за излизане, която се основава на намирането на ваксина. Дотогава животът не може да се върне към нормалното си състояние, заяви на 16 април епидемиологът Нийл Фъргюсън.

"Ще трябва да поддържаме някакво ниво на социално дистанциране, значително ниво на социално дистанциране, вероятно за неопределено време, докато нямаме налична ваксина", казва той.

mediapool.bg