Кламер БГ - Новини: ЕС и Великобритания запазват безмитния режим, но въвеждат визи за дългосрочен престой

ЕС и Великобритания запазват безмитния режим, но въвеждат визи за дългосрочен престой

Европа

|
Четв, 22 Ноем 2018г. 16:02ч.
ЕС и Великобритания запазват безмитния режим, но въвеждат визи за дългосрочен престой

Европейският съюз и Лондон ще запазят безмитния режим и след напускането на Великобритания, но е възможно да върнат визите за дългосрочен престой. Това се посочва в разпространена неофициално чернова на декларацията за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, която трасира пътя към финализиране на сделката за Брекзит на срещата на върха в неделя.

Документът от 31 страници ще бъде част от договора за напускане на Великобритания, много основни въпроси обаче ще бъдат обсъждани, след като се реализира Брекзит в края на март следващата година.

Според черновата на декларацията краткосрочният престой на британци в ЕС и на граждани на държави от ЕС във Великобритания остава безвизов. За дългосрочен престой се предвижда въвеждане на допълнителни процедури.

Двете страни са се споразумели и за възможността за удължаване на транзитния период с до две години след края на 2020 година.

ЕС и Лондон завяват, че ще установят "амбициозно, широкообхватно и балансирано партньорство в икономиката" и ще запазят тясно сътрудничество в разузнаването, борбата със заплахите в интернет, разследването на престъпления.

В неделя се очаква Европейският съвет да утвърди споразумението за оттеглянето, което бе съгласувано миналата седмица и е разписано в близо 600 страници, и декларацията за рамката на бъдещите отношения.

След това започват преговорите с Лондон по бъдещите отношения.

Политическата декларация за бъдещите отношения бе договорена след визитата на британската премиерка Тереза Мей в Брюксел. Тя отново ще пристигне в белгийската столица в събота, за да продължи преговорите.

Според европейски дипломати германският канцлер Ангел Меркел не желае да идва за още преговори в неделя, което означава, че текстът трябва да бъде готов предварително.

Договореното от британската премиерка Тереза Мей и Брюксел обаче е под сериозен въпрос, тъй като трябва да бъде одобрено от британския парламент, където не среща необходимата подкрепа.

Съпротива срещу него има както сред лейбъристите и либералите, така и в собствената ѝ Kонсервативна партия, която готви вот на недоверие. Мей планира да представи сделката за гласуване в парламента едва след като тя бъде приета от европейските лидери.

Тереза Мей: Споразумението ще защити работните места на британците

"Споразумението, което постигнахме е между Великобритания и Европейската комисия. Сега остава лидерите на останалите 27 страни членки на ЕС да го разгледат в дните преди специалната среща на Европейския съвет в неделя", обясни Тереза Мей пред журналисти на "Даунинг стрийт".

Тя допълни, че британският народ желае въпросът с Брекзит да бъде решен и иска добра сделка, която да гарантира по-светло бъдеще.

Мей посочи, че е разговаряла с испанския министър-председател Педро Санчес и че в неделя ще бъде постигната сделка, приемлива за цялото британско семейство, включително и за Гибралтар.

Според Мей споразумението ще защити работните места и сигурността на британците и ще съхрани единството на Великобритания.

Ако парламентът не приеме сделката на Мей, може да няма Брекзит

Малко по-рано британският финансов министър Филип Хамънд коментира, че Брекзит може и да не се състои, ако британският парламент не одобри споразумението за развода с ЕС, постигнато след тежки преговори с Брюксел.

В интервю за телевизия Ай Ти Ви той посочи, че дори и при най-уредено и плавно излизане от общността, това ще струва на британската икономика десетки милиарди паунда. А ако се стигне до Брекзит без споразумение, в страната ще възникне "политически хаотична ситуация".

"Този хаос може да доведе до това, че Брекзитът въобщи да не се състои", каза министърът.

Лондон и Мадрид ще намерят решение за Гибралтар

Тереза Мей се срещна късно вечерта в сряда с испанския си колега Педро Санчес, който бе категоричен, че няма да подкрепи споразумението, ако то не бъде преработено. Според неофициална информация обаче Лондон вече е постигнал съгласие с Мадрид за решаване на казуса.

Санчес иска бъдещето на спорния анклав Гибралтар да бъде решено чрез преговори между Мадрид и Лондон. Засега обаче споразумението за Брекзит се отнася за цялото Обединено кралство, включително и Гибралтар.

Дипломатически източници в Брюксел, цитирани от Ройтерс, съобщиха снощи, че спорът за Гибралтар е фактически последният нерешен въпрос.

mediapool.bg