Кламер БГ - Новини: Австрия и Италия още са в плен на лошото време

Австрия и Италия още са в плен на лошото време

Европа

|
Пон, 18 Ноем 2019г. 17:34ч.
Австрия и Италия още са в плен на лошото време

Австрия все още се бори с последиците от обилния паднал сняг, заплахата от лавини и наводнения от преливащи реки и езера, предаде Асошиейтед прес, като се позова на австрийски медии.

Кално свлачище в Бад Гащайн, южно от Залцбург, разруши две къщи през нощта и затрупа две жени. Аварийните служби реагираха и бързо извадиха едната жена, а другата - след неколкочасови усилия.

По-късно през деня друго кално свлачище е засипало жилищна сграда в Бад Клайнкирххайм. Спасители с помощта на обучени кучета издирваха един изчезнал 80-годишен мъж. Впоследствие той бе открит мъртъв, предаде ДПА, като се позова на властите.

В някои части от Австрия от петък са паднали до 300 милиметра валежи на квадратен метър.

В Гурктал, провинция Каринтия, са евакуирани обитателите на 15 сгради заради преливане на река Гурк, съобщи още АП. Около 1700 домакинства са без електричество от часове, а няколко села в Южна Австрия са отрязани от света заради падналия сняг.

Около 250 скиори и служители на персонала са блокирани в курорта Щубайтал в Тирол, предаде ДПА.

Училищата в засегнатите от стихиите райони са затворени. Хеликоптери оглеждат планинските хребети за евентуални лавини, съобщи АП.

Властите в италианската област Тоскана обявиха извънредно положение заради лошото време, предаде "Скай Ти Джи 24". Според италианската телевизия така регионалните власти ще могат да поискат от правителството в Рим финансиране от специалните му фондове.

Днес в Тоскана и Емилия-Романя бе обявен най-високият, червен код за заплаха от наводнение. Причината е очакваните там силни дъждове и бури, които могат да предизвикат разливи на реки.

След няколко дни на "висока вода" днес Венеция леко си отдъхва, защото прогнозите са, че през следващите дни нивата на реките ще спаднат, отбелязва ДПА. По данни на кмета на града вчера 70 процента от града са били под вода, а нивото е било със 150 см над морското.

mediapool.bg