Кламер БГ - Новини: Партията на Курц води убедително на предсрочните избори в Австрия

Партията на Курц води убедително на предсрочните избори в Австрия

Европа

|
Нед, 29 Септ 2019г. 18:48ч.
Партията на Курц води убедително на предсрочните избори в Австрия

Консервативната Австрийска народна партия на бившия канцлер Себастиан Курц печели убедително произведените в неделя предсрочни парламентарни избори в Австрия с 37.2 процента от гласовете. Това сочат резултатите при преброени 46 процента от подадените бюлетини, съобщи националната информационна агенция АПА.

Социалдемократическата партия остава далеч назад втора с 22 процента. На трето място е крайнодясната Австрийска партия на свободата (16 процента), която бе част от управляващата коалиция на Курц и която стана причина за предсрочния вот.

В парламента влизат още две партии - Зелените са четвърти с 14 процента, а на пето място остава либералната партия "Нова Австрия" (НЕОС) с 8 процента.

Листата "Петер Пилц" получава само 2 процента и не преодолява 4-процентовата бариера за влизане в Националния съвет, долната камара на австрийския парламент.

Партията на Курц се представя по-добре от очакванията, след като последните социологически проучвания показваха, че ще спечели с около 30 процента подкрепа.

Социалдемократите, чийто лидер за първи път е жена - Памела Ренди-Вагнер, се представя според прогнозите.

Сега предстоят преговори за коалиционно правителство.

Всеки трети избирател в Австрия би искал след тези избори на власт да остане управляващата коалиция. Такова желание изрази и 33-годишният Курц, който обаче поставя условия на крайнодесните да се разграничат от националистическите идеи. Възможна е и трипартийна коалиция на Народната партия със Зелените и либералите от НЕОС. Голяма коалиция между консерваторите и социалдемократите изглежда невъзможна заради лошите между Курц и ръководството на лявоцентристката партия, предаде Би Би Си.

Аферата "Ибиса", която през май свали кабинета от власт, започна със запис със скрита камера на многочасов разговор на бившия вече вицеканцлер и председател на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе с мнимаплеменница на руски олигарх за възможността руски бизнесмен прикрито да спонсорира партията му през фондация, а в замяна на това да получи апетитни обществени поръчки. След гръмкия корупционен скандал, за много наблюдатели извън Австрия е необяснимо, че Партията на

свободата очаква на тези избори подкрепата на всеки пети австриец.

mediapool.bg