Кламер БГ - Новини: Орбан: Европейският парламент отмъщава на Унгария заради мигрантите

Орбан: Европейският парламент отмъщава на Унгария заради мигрантите

Европа

|
Вт, 11 Септ 2018г. 15:34ч.
Орбан: Европейският парламент отмъщава на Унгария заради мигрантите

Депутатите от Европейския парламент искат да въведат санкции срещу Унгария заради отказа й да приема мигранти, заяви унгарският премиер Виктор Орбан.

"В Европейския парламент мнозинството депутати подкрепя миграцията. Те искат да отмъстят на Унгария заради това, че унгарците са решили да не превръщат своята страна в страна на мигранти. Истината е, че са ни произнесли присъда, но аз ще защитавам Унгария срещу лъжливите обвинения“, се казва във видеопослание на Орбан, публикувано на неговата страница във Фейсбук.

Тази седмица ЕП трябва да проведе заседание за въвеждането на санкции спрямо Унгария заради отстъплението от демократичните принципи на европейската общност. Ако гласуването е положително, Европейската комисия може да лиши Будапеща от правото на глас в Съвета на Европейския съюз.

В същото време представители на ХДС на канцлерката Ангела Меркел заговориха за възможността партията на Орбан ФИДЕС да бъде изключена от ПГ на Европейската народна партия в Европарламента.

В отговор на тези заплахи австрийският вицеканцлер и лидер на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе предложи на Орбан, ако бъде изключен от ЕНП да създадат обща парламентарна група.

"С удоволствие каня унгарския премиер Виктор Орбан и партията му Фидес занапред да работим заедно в обща група в ЕС", написа Щрахе във Фейсбук.

Подобно на Орбан, Щрахе и други членове на АПС са привърженици на твърда линия към пристигащите в Европа мигранти, но АПС понастоящем заседава в Европейския парламент с други крайнодесни партии в групата Европа на нациите и свободата.

Фидес на Орбан пък е член на Европейската народна партия, в която влизат десните и десноцентристките партии в ЕП.

Тази седмица евродепутатите ще решават дали да задействат срещу Унгария предварителната фаза на член 7 за спазването на правовата държава.

Досега тази процедура е била задействана само веднъж - срещу Полша през декември. Тя може да доведе до замразяване на правото на глас на Унгария в ЕС.

mediapool.bg