Кламер БГ - Новини: Oт ВМРО-ДПМНЕ излъгали Кирил Петков, че ще подкрепят вписването на българите в конституцията

Oт ВМРО-ДПМНЕ излъгали Кирил Петков, че ще подкрепят вписването на българите в конституцията

Европа

|
Пет, 26 Ян 2024г. 12:37ч.
Oт ВМРО-ДПМНЕ излъгали Кирил Петков, че ще подкрепят вписването на българите в конституцията

Кадър от демонстрация на ВМРО-ДПМНЕ, сн. БГНЕСПо време на посещението си в Северна Македония през януари 2022 г., като премиер на България Кирил Петков е имал среща и с ВМРО-ДПМНЕ, на която е получил уверение, че ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи вписването на българите в конституцията, каза в интервю за Канал 5 премиерът в оставка на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Визитата на тогавашния премиер Кирил Петков бе ключова за решението на българския парламент по-късно през същата година да одобри т.нар. френско предложение за Северна Македония и така да отвори пътя на Западните Балкани към Европейския съюз. Така в преговорната рамка на Скопие бе записано и условието в македонската конституция да бъдат вкарани и българите, което все още не е изпълнено заради съпротивата на проруската ВМРО-ДПМНЕ.

"Също както Бойко Борисов беше попитал дали ВМРО-ДПМНЕ подкрепя Договора за приятелство и добросъседство с България и на български език получи отговор: Да, ВМРО-ДПМНЕ подкрепя Договора за добросъседство”, припомни Ковачевски, попитан защо е приел преговорна рамка на Северна Македония с ЕС, в която има условие българите да бъдат вписани в конституцията, без да бъде осигурено парламентарно мнозинство за това.

mediapool.bg