Кламер БГ - Новини: EК договаря разсрочени доставки на ваксини срещу Covid-19, за да се справи с излишъците

EК договаря разсрочени доставки на ваксини срещу Covid-19, за да се справи с излишъците

Европа

|
Пон, 23 Май 2022г. 13:22ч.
EК договаря разсрочени доставки на ваксини срещу Covid-19, за да се справи с излишъците

EК договаря разсрочени доставки на ваксини срещу Covid-19, за да се справи с излишъците

Европейската комисия (ЕК) договаря промени в договора с производителя на ваксините срещу Covid-19 Pfizer/BioNtech в две направления, за да се справи с проблема с излишъците, които някои държави-членки генерират, включително и България. Това съобщиха от Европейската комисия за Mediapool. Работи се за по-гъвкави доставки, тяхното разсрочване и преодоляване на проблемите със съхранението, така че да се минимизира бракуването на ваксини, но в същото време да има налични количества при необходимост. Сред обсъжданите предложения са създаването на централен склад на ЕС и разсрочването на доставки до 2024 г, информираха от ЕК.

Проблемът с излишъците

През миналата седмица българското здравно министерство изпрати писмо до ЕК, в което информира, че иска да получава количества ваксини срещу Covid-19, съобразени с реалните с нуждите на населението. От ЕК потвърдиха, че писмото от българските власти е получено и ще му отговорят по надлежния ред.

България е най-слабо ваксинираната държава в ЕС, като едва 35.5% от пълнолетното население е обхванато с пълен първичен ваксинационен курс и 13.1% с бустерна доза при средно за ЕС 83.4% и 62.5%. Същевременно ваксинацията у нас бележи рекорден минимум. Това води до генерирането на огромни излишъци от ваксини със съответните разходи за тях. Така например покупката на 14 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNtech за реимунизация срещу Covid-19 през 2022 и 2023 година, ще струва на страната ни приблизително 534 млн. лева.

Съгласно договора до края на 2022 г. у нас трябва да бъдат доставени още 2 710 904 дози, а през 2023 г. – над 7 млн. дози. Но проблемът не стои само пред нашата страна. Преди България въпросът за по-гъвкави доставки на ваксините бе повдигнат и от Полша и други страни.

ЕК преговаря с фармацевтичните компании

"Европейската комисията и държавите членки, в рамките на Управителния съвет за ваксините, провеждат интензивни дискусии с BioNTech-Pfizer и Moderna, за да се справят с настоящото свръх предлагане на ваксини срещу Covid-19, като същевременно гарантират предоставянето на достатъчно ваксини в случай на нова вълна през 2022 г", заявяват от ЕК.

Оттам информират, че вече е постигнато споразумение с BioNTech-Pfizer за пренасрочване на дозите за края на третото и четвъртото тримесечие на 2022 г., когато държавите членки е по-вероятно да се нуждаят от тях и е по-вероятно да има адаптирани ваксини.

"Европейският орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA) финализира подобно споразумение с Moderna. Дискусиите с BioNTech-Pfizer също са в напреднал стадий, за да се отговори на исканията на държавите членки за по-голяма гъвкавост по отношение на графиците за доставка през 2023 г. и 2024 г.", посочват от ЕК.

"Добре осъзнаваме настоящата ситуация и работим в тясно сътрудничество с държавите членки и производителите за справяне с този проблем", допълват оттам.

Централен склад и разсрочване на доставки до 2024 година

В момента се обсъждат допълнителни изменения на договора с BioNTech-Pfizer по две точки.

Първо, да се създаде централен склад на ЕС, за да се облекчи натискът върху капацитета за съхранение на държавите членки.

Второ, дозите, предвидени за доставка през първите шест месеца на 2023 г., да бъдат разделени и доставени през 2023 г. и 2024 г. и в съответствие с график, който отговаря по-добре на нуждите на държавите членки.

"Работим също така с Moderna, за да постигнем подобно съгласуване на търсенето и предлагането през втората половина на тази година, и се надяваме да приключим скоро това изменение", казаха от ЕК.

"Различните изменения, които са в процес на договаряне, допринасят много за преодоляване на опасенията на държавите членки във връзка с несъответствията между търсенето и предлагането, като същевременно се гарантира, че държавите членки имат достъп до тези дози, което може да се окаже от жизненоважно значение по-късно през годината", допълват от ЕК.

Държавите приветстват промените

Оттам посочват, че голямото мнозинство от представителите на държавите членки в Управителния съвет по ваксините горещо приветстваха тези промени.

"Изпълнението на тези изменения вече е основен приоритет за нас. Взети заедно, считаме, че те представляват решение, което ще отговори на нуждите на държавите членки, като същевременно се спазят нашите договорни ангажименти и се гарантира, че държавите членки разполагат с необходимите им доставки на ваксини.

Както и при предишните споразумения, преди всеки нов договор за доставка, всяка държава членка има право в рамките на 5 дни да реши дали да участва или не.

За да се помогне на държавите членки при вземането на тези решения, на националните представители в Управителния съвет по ваксините беше предоставен почти окончателен проект на изменението на договора и разбивка на очакваните промени за доставките за държавите членки.", доппълват от ЕК.

mediapool.bg