Кламер БГ - Новини: EK няма да пречи на Лондон, ако иска да отложи Брекзит

EK няма да пречи на Лондон, ако иска да отложи Брекзит

Европа

|
Вт, 19 Фев 2019г. 14:27ч.
EK няма да пречи на Лондон, ако иска да отложи Брекзит

Никой няма да се противопостави на отлагане на Брекзит, ако бъде поискано от Великобритания, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Всяко решение за искане на повече време зависи от Великобритания. Ако такова искане бъде отправено, никой в Европа няма да му се противопостави", казва Юнкер в интервю, което ще бъде публикувано в германския вестник "Щутгартер цайтунг".

Този коментар е един от най-силните сигнали досега от страна на ЕС, че ще позволи на Великобритания да забави излизането си от съюза.

Той отбелязва, че няма идея с колко евентуално може да бъде отложено излизането на Великобритания от ЕС.

"Що се отнася до Брекзит, това е като да бъдете пред съд или в открито море; в ръцете на Бог сме", казва Юнкер.

Британският парламент отхвърли договореното от премиера Тереза Мей споразумение за Брекзит. ЕС от своя страна отказва да предоговори сделката. Главният проблем засяга "предпазния механизъм" - проблемът с границата с Ирландия, която трябва да остане отворена след Брекзит. Миналия месец британският парламент прие поправка, която задължава правителството да предоговори предпазния механизъм, но до момента няма особен напредък в преговорите по въпроса между Лондон и Брюксел.

Бившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу коментира от своя страна, че Великобритания вероятно ще отложи Брекзита и няма да напусне ЕС през март.

Дори да има сделка, е очевидно, че практически нещата не са готови, "така че мисля, че ако Обединеното кралство поиска удължаване на член 50, страните от ЕС, естествено, ще приемат", каза Барозу в ефира на "Скай нюз". Бившият председател на ЕК сега работи като неизпълнителен председател на банката "Голдман Сакс".

Тереза Мей отново пътува за Брюксел

Очаква се в сряда председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отново да приеме британския премиер Тереза Мей, съобщи говорител на институцията.

Той уточни, цитиран от БТА, че главният преговарящ на ЕС по въпроса с оттеглянето на Великобритания Мишел Барние вчера се е срещнал с представители на британското правителство. На тази среща за пореден път е било посочено, че ЕС няма да се предоговаря постигнатото споразумение с Лондон. ЕС не приема възможността предвидената в споразумението предпазна мярка за ирландската граница да има ограничено във времето действие или да бъде отменяна едностранно, уточни говорителят.

Тази седмица продължава търсенето на промени, които биха получили широка подкрепа в британския парламент, добави той. По неговите думи подобни промени могат да бъдат само в рамките на решенията на Европейския съвет.

Преди визитата на Мей британският министър за Брекзит Стивън Баркли каза, че е имал "продуктивни разговори" с Барние. Баркли съобщи за "ангажимент да работим заедно за решаване (на въпроса за) предпазния механизъм (за ирландската граница)".

Британски министри призоваха Мей да не използва заплахата с Брекзит без сделка

На този фон четирима британски министри призоваха Тереза Мей да не използва заплахата с Брекзит без споразумение като инструмент при преговорите, пише в. "Гардиън".

В този момент компаниите и производителите имат нужда от сигурност, са заявили министрите на правосъдието Дейвид Гок, на труда и пенсиите Амбър Ръд, по въпросите на бизнеса Грег Кларк и за Шотландия Дейвид Мъндел. Те отправили своя призив на среща с Мей.

Според източници на в. "Гардиън" от правителството четиримата министри са лоялни към премиерката и се стремят към постигането на споразумение за Брекзит. Те обаче смятат, че заплахата с липса на споразумение може да е изглеждала разумна тактика при преговорите, но множеството притеснителни съобщения от бизнес средите означават, че е време тази опция да бъде отхвърлена.

Намесата на четиримата министри вероятно ще повлияе на седмичното заседание на правителството, насрочено за утре. Тя вероятно ще доведе до противопоставяне между тях и евроскептиците, които са решени вариантът за напускане на ЕС без подписано споразумение за раздялата да остане на масата.

Очаква се по-късно през седмицата главният прокурор Джефри Кокс да произнесе реч, в която да очертае какви промени трябва да бъдат направени в споразумението за Брекзит, за да се избегне правен риск от прилагане на "предпазния механизъм" за ирландската граница за неограничено време. За мнозина поддръжници на Брекзит това е една от основните спънки пред приемането на споразумението, договорено от Мей с ЕС, припомня в. "Гардиън".

mediapool.bg