Кламер БГ - Новини: Astra Zeneca ще достави 30% повече ваксини на Европа през първото тримесечие

Astra Zeneca ще достави 30% повече ваксини на Европа през първото тримесечие

Европа

|
Нед, 31 Ян 2021г. 22:38ч.
Astra Zeneca ще достави 30% повече ваксини на Европа през първото тримесечие

Компанията Astra Zeneca ("Астра Зенека") ще достави още 9 милиона дози на Европа през първото тримесечие на тази година, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Така общият брой ваксини за периода се увеличава с около една трета - от 31 на 40 милиона дози. Все пак проблемът остава, защото крайният брой ваксини ще бъде далеч по-малко от първоначално обещаните 80 милиона дози за първото тримесечие,

Astra Zeneca ще започне доставките седмица по-рано от предвиденото, заяви Фон дер Лайен в Туитър. "Освен това компанията ще разшири производствения си капацитет в Европа", добави тя.

В неделя председателката на ЕК проведе стратегически преговори с главни изпълнителни директори на фармацевтични предприятия, сключили договори за доставка на ваксини срещу Covid-19, предаде ДПА.

"Пандемията показа ясно, че производствените капацитети са ограничаващ фактор", заяви фон дер Лайен в писмено изявление след края на видеоконферентния разговор, посветен на подготовката за борба с пандемията, новите щамове на коронавируса и производството. "От жизненоважно значение е да отговорим на тези предизвикателства", добави тя, като подчерта, че "индустрията ще бъде важен партньор" в подобряването както на дългосрочната готовност, така и на непосредствените предизвикателства, свързани с Covid-19.

На срещата присъстваха директори на Astra Zeneca, Pfizer/BioNTech, Johnson&Johnson, Sanofi, Moderna и CureVac.

mediapool.bg