Кламер БГ - Новини: 900 мигранти сезонни работници евакуирани в италианския регион Калабрия

900 мигранти сезонни работници евакуирани в италианския регион Калабрия

Европа

|
Ср, 06 Март 2019г. 15:37ч.
900 мигранти сезонни работници евакуирани в италианския регион Калабрия

Около 900 мигранти са били евакуирани тази сутрин в Сан Фердинандо в Калабрия, а техните паянтови жилища са били съборени от булдозери, съобщи италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини, цитиран от Франс прес.

"Както беше обещано, преминахме от думи към дела", заяви Салвини. Той е ръководител и на крайнодясната партия "Лига" и е силният човек в италианското правителство, посочва АФП.

Операциите по евакуация на тези мигранти, много от които са имали сезонна работа, понякога нощем, във фермите в региона, започнаха рано сутринта. Салвини обеща да бъдат настанявани в приемни центрове, но днес няколко мигранти, запитани от италиански медии, не знаеха къде ще бъдат прехвърлени.

Не за първи път евакуират импровизираното селище в Сан Фердинандо, без обаче проблемът да бъде решен и с риск несигурността за тези мигранти да се увеличи, казват организации за помощ.

За една година са загинали четирима мигранти - убити или станали жертва на пожари и палежи, обяви асоциацията "Лекари за правата на човека".

Смъртта на 29-годишния сенегалец Муса Ба накара италианските власти отново да наредят разрушаване на мигрантското селище. Асоциацията, която е на терен от години, изтъква, че операцията е предприета без да се вземат предвид нито индивидуалните права на работниците мигранти, нито ангажиментите на институциите и регионалните и местни организации в подкрепа на дългосрочни действия за социалната им интеграция.

Привличани от сезонна работа, от години стотици мигранти имат навика да се установяват в този селскостопански район на Калабрия.

Основният италиански селскостопански синдикат Ла Колдирети вчера призова властите да разрешат бързо влизането на чуждестранни работници в страната, защото след период на необичайно високи температури някои култури трябва да бъдат обработвани по-рано.

mediapool.bg