Кламер БГ - Новини: 7 загинали при полицейско преследване на заподозрян трафикант на хора на германска магистрала

7 загинали при полицейско преследване на заподозрян трафикант на хора на германска магистрала

Европа

|
Пет, 13 Окт 2023г. 13:29ч.
7 загинали при полицейско преследване на заподозрян трафикант на хора на германска магистрала

7 загинали при полицейско преследване на заподозрян трафикант на хора на германска магистрала

Най-малко седем души бяха убити и мнозина ранени, след като заподозрян трафикант на хора загубил контрол над управлението на бус с мигранти в Южна Германия, предаде Ройтерс, като се позова на полицията.

Инцидентът е възникнал на магистрала А94, източно от Мюнхен, когато бусът ускорил, след като полицията тръгнала подире му, допълниха органите на реда. Автомобилът е превозвал около 20 мигранти, сред които и деца. Седем души са загинали, след като превозното средство се преобръща няколко пъти, а останалите пасажери са със средни до тежки наранявания и са откарани в близки болници, каза полицията.

Заподозреният трафикант на хора, който е управлявал буса, е оцелял и в момента получава медицински грижи, заяви още полицията. Говорител на полицейската служба каза, че националността на заподозрения и на мигрантите все още не е установена и че по-късно през деня ще има повече информация за случая.

Миналия месец германските власти въведоха нови мерки за граничен контрол с Полша и Чехия. За първите седем месеца на 2023 г. в Германия е отчетен ръст на подадените кандидатури за убежище със 78%, сочат официални данни. През август регистрираните нелегални преминавания на границата са били 14 701, което е с 66% повече, отколкото за същия месец миналата година, сочи информация на полицията.

Напрежението около мигрантския поток в Германия е високо и канцлерът Олаф Шолц, опозиционните консерватори, както и регионални представители свикаха извънредна среща по въпроса, насрочена за по-късно днес.

mediapool.bg