Кламер БГ - Новини: Финландия ще има най-младият премиер в света, управляващата коалиция се запазва

Финландия ще има най-младият премиер в света, управляващата коалиция се запазва

Европа

|
Пон, 09 Дек 2019г. 17:07ч.
Финландия ще има най-младият премиер в света, управляващата коалиция се запазва

Когато поеме управлението на Финландия, най-вероятно утре, 34-годишната социалдемократка Сана Марин ще стане най-младият ръководител на правителство в света, предаде Асошиейтед прес. Тя побеждава в тази класация 35-годишния премиер на Украйна Олексий Хончарук.

Марин ще оглави петпартийната левоцентристка коалиция, в която всички партии се оглавяват от жени, четири от които са на възраст под 35 г. Тя е и млада майка - дъщеря й Ема се роди миналата година.

Самата Марин е отгледана от самотна майка и неотдавна тя разказа в телевизионно предаване как се е чувствала дискриминирана, когато майка й е имала връзка с друга жена.

Новата премиерка е депутат в парламента от 2015 г. и в момента е заместник-председателка на Финландската социалдемократическа партия. Беше и министър на транспорта и комуникациите в досегашното правителство.

Очаква се депутатите да одобрят бързо назначението й, както и на нейното правителство, за да може тя да представлява своята страна на срещата на върха на Европейския съюз на 12-13 декември в Брюксел. Финландия в момента е ротационен председател на ЕС до края на годината.

Марин ще смени досегашния премиер Анти Рине, който подаде оставка миналата седмица, след като един от главните коалиционни партньори - партията "Финландски център", оттегли подкрепата си за него "поради липса на доверие".

Центристите критикуваха Рине за липса на лидерски умения в навечерието на двуседмичната стачка на служителите от националната пощенска служба през ноември, която обхвана и други отрасли. Рине обаче каза, че възнамерява да остане начело на Социалдемократическата партия до партийния конгрес през лятото.

С оставката на Рине от правителството, то се разпадна. Освен социалдемократите и центристите, коалицията включва още Зелените, Съюза на левицата и Шведската народна партия (представляваща шведското малцинство в страната).

Участващите в нея партии заявиха вчера, че остават ангажирани с коалиционната програма за управление, договорена след изборите през април. Изпълнението й ще продължи от новото правителство начело с Марин, което ще има комфортно мнозинство, включващо 117 депутати в 200-членния финландски парламент Едускунта. Очаква се повечето министри да запазят постовете си.

mediapool.bg