Кламер БГ - Новини: Евролидерите продължават да търсят компромис за възстановителния фонд

Евролидерите продължават да търсят компромис за възстановителния фонд

Европа

|
Пон, 20 Юли 2020г. 10:30ч.
Евролидерите продължават да търсят компромис за възстановителния фонд

Европейските лидери продължават да търсят компромис по ключовите теми за бюджета на ЕС и плана за възстановяване от пандемията от Covid-19.

Основните разделения остават. Пестеливата четворка - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания предлага съотношението безвъзмездни средства/заеми във възстановителния план да бъде еднакво - по 350 млрд. евро и в двете пера.

Това предложение се подкрепя и от Финландия, която го определя като "балансирано решение". На него се противопоставят най-засегнатите от пандемията страни - Италия и Испания.

Разделителните линии са размерът на фонда за възстановяване, съотношението между безвъзмездните средства и заемите, контрола върху изразходването на средствата, обвързването на евросредствата със спазването на върховенството на закона и отстъпките във вноските на големите държави - нетни платци.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви на колегата си от Нидерландия Марк Рюте, че той може да бъде герой в страната си за няколко дни, но след седмици ще трябва да отговаря пред всички европейски граждани за блокирането на адекватния и ефективен европейски отговор.

Унгарският премиер Виктор Орбан пък нападна нидерландския си колега, че обвързва финансовата помощ с политически въпроси.

Пестеливата четворка настоява и за още 4 млрд. евро отстъпки за най-големите вносители в бюджета на ЕС.

Дискусиите на евролидерите ще продължат в понеделник следобед.

mediapool.bg