Кламер БГ - Новини: Евродепутатът Ангел Джамбазки въздиша носталгично по смъртното наказание

Евродепутатът Ангел Джамбазки въздиша носталгично по смъртното наказание

България

|
Съб, 31 Авг 2019г. 16:09ч.
Евродепутатът Ангел Джамбазки въздиша носталгично по смъртното наказание

Евродепутатът на ВМРО Ангел Джамбазки се изяви в събота като поддръжник за връщането на смъртно наказание в коментар за двете тежки престъпления в сливенското село Сотиря. Според него насилниците на деца заслужават само и единствено подобно наказание.

“Личното ми мнение е, че хора, които вършат такива неща, заслужават само и единствено смърт“, каза Джамбазки.

"Обществото има нужда от крайни мерки за решаването на циганския въпрос. ВМРО на три пъти настоява да отпадне съкратеното (съдебно) производство за тежки престъпления. Не може след подобни деяния извършителите да се разхождат свободно на улицата, където играят децата ни“, казва евродепутатът Ангел Джамбазки.

Смъртното наказание не просто е несъвместимо с членството на България в ЕС, но в Европа то се допуска единствено в Беларус. В Русия има мораториум върху смъртното наказание.

Към 2017 година общо 142 страни в света са отменили смъртното наказание по закон или на практика, а 56 страни продължават да го използват, сочи справка на Европейския парламент, на който Джамбазки е член.

През 2017 г. са регистрирани близо 1 000 екзекуции в 23 страни, а 20 000 души очакват изпълнение на смъртната си присъдата. Четири страни отговарят за около 84% от регистрираните екзекуции през 2017 г. ‒ Иран, Саудитска Арабия, Ирак и Пакистан.

Тези данните не са пълни, тъй като Китай не предоставя официална информация. Смята се, че там се извършват няколко хиляди екзекуции на година.

mediapool.bg