Кламер БГ - Новини: Евроатлантизмът е хубаво нещо, но само ако е предвождано от Бойко Борисов

Евроатлантизмът е хубаво нещо, но само ако е предвождано от Бойко Борисов

Анализи и Коментари

|
Ср, 18 Ян 2023г. 18:14ч.
Евроатлантизмът е хубаво нещо, но само ако е предвождано от Бойко Борисов

Путин и Борисов, сн. БГНЕС, архив

Евроатлантизмът е важно и хубаво нещо, но само ако е предвождано от Бойко Борисов и партията му ГЕРБ. И при най-леки признаци, че "лаврите" са за друг, евроатлантизмът минава на заден план, отстъпвайки на безсилната злоба и кофи помия срещу политическия опонент, отличил се като истински евроатлантик. Така накратко и просто може да се обясни реакцията на ГЕРБ срещу "Продължаваме промяната" по повод публикацията на авторитетното издание "Ди Велт", в която се разказва как миналата пролет България тайно е спасила с оръжие и гориво Украйна срещу руската инвазия.

"Правителството на една от най-бедните страни от ЕС, която като бивша съветска република дълго време е смятана за придатък на Москва, прояви смелост, която е пример за други държави", пише "Ди Велт".

Статията бе тиражирана и от базираното в Брюксел влиятелно онлайн издание "Политико", което показва интерес и внимание към историята с българската военна помощ за Украйна.

За българската публика може би няма нищо ново, тъй като отдавна се знае, че българско въоръжение, боеприпаси и гориво са достигали до Киев чрез индиректен внос. Става дума за бизнес сделки с трети страни, в които участват частни компании. Спорно е дали тази практика може да се определи еднозначно и като помощ при положение, че българският бизнес генерира сериозни печалби.

Правителството на Кирил Петков е поддържало политиката на "тайни" доставки, за да се спаси от разпад още в първите месеци на съществуването си, тъй като един от коалиционните партньори – БСП – беше твърдо срещу официалното изпращане на военна помощ за Украйна.

Това беше и причината такова решение да не бъде гласувано от Народното събрание.

В същото време, както отбелязва "Ди Велт", "в определени моменти България е покривала една трета от нуждите на украинската армия. Но това не е всичко: тайно България също така изнася дизел за Украйна и по този начин осигурява до 40% от необходимите количества за танковете и превозните средства между април и август."

Научаваме също, че в Брюксел Кирил Петков е предложил Русия да бъде изключена от платежната система Swift и да се замразят европейските заеми за Руската централна банка.

Въпреки резервите на някои европейски лидери, Европейската комисия подкрепя това предложение, което по-късно става факт.

Кой от какво се срамува?

Материалът на "Ди Велт" е една от малкото статии за България в западната преса, която не е съсредоточена около корупцията, мизерията и безнаказаността у нас, и дори би могла да промени наложения за България образ на "руски троянски кон".

Изненадващо, статията провокира бурни политически реакции, немалко от тях негативни. И ако реакциите на проруски партии като БСП и "Възраждане" са предсказуеми, то истеричните обвинения на ГЕРБ към "Продължаваме промяната" за пореден път доказват политическата несъстоятелност на оглавяваната от Бойко Борисов партия.

Веднага след изборите през октомври м.г. той се опита да привлече партиите, чието правителство свали от власт, с обещания за "анти-Путин" коалиция, която щеше да е удобен начин да се заметат под килима всички корупционни подвизи на Борисов.

"Дълго твърдяхме, че по време на управлението на кабинета "Петков" се изнасят оръжия за Украйна, въпросът е защо Корнелия Нинова и Кирил Петков тогава лъгаха, че не отива и един патрон? Призовавахме ги да си кажат, че изнасят оръжия и тогава в рамките на миналия парламент да се вземе решение официално за военна и военно-техническа помощ за Украйна. Сега можеше и да сме модернизирали въздушната си отбрана през програмите за съюзническа взаимопомощ", коментира Даниел Митов от ГЕРБ.

Делян Добрев стигна по-далече:

"Срам ме е от вас Кирил и Асен. Всички трябва да ни е срам!".

Българският парламент, който излъчи правителството на Кирил Петков, действително остана един от малкото в ЕС, който не подкрепи официално директна военна помощ за Украйна заради позицията на коалиционните партньори от БСП, които превърнаха темата в заложник за съществуването на правителството. Това се оказа и цената, за да може кабинетът да не падне още в самото си начало, а България да е съпричастна по някакъв начин с нападнатата Украйна, било то и като разрешава износ на военна продукция за трети страни.

Поведение, което не може да предизвика гордост, но в подобна заплетена политическа ситуация, може би беше единствената възможност за действие.

Какво иска Борисов

Към днешна дата ГЕРБ се държи така, сякаш Бойко Борисов не е дал картбланш за реализацията на руския проект "Турски поток" през България , чрез който Путин успя да заобиколи Украйна и който бе платен от българските данъкоплатци.

Сякаш Бойко Борисов, в качеството си на премиер, не е стопирал евроатлантически инициативи, като е отказвал по-засилено присъствие на НАТО в Черно море, защото искал да вижда там само платноходки и туристи, но не и военни кораби.

И не е чудно, че представата за Борисов като европейски политик може да се сравни с подаръка му за Путин - българско овчарско куче.

Сега Борисов отчаяно се нуждаe от политическа реабилитация и завръщане във властта, за да продължи с отработените модели на източване на милиони от обществени поръчки, но зад фасадата на евроатлантизма.

Най-много му пречи "Продължаваме промяната", която е втора политическа сила и отказва да реабилитира Борисов.

mediapool.bg