Кламер БГ - Новини: Евроатлантизмът е нашият щит срещу диктатурата

Евроатлантизмът е нашият щит срещу диктатурата

Анализи и Коментари

|
Пет, 12 Авг 2022г. 17:51ч.
Евроатлантизмът е нашият щит срещу диктатурата

Доц. Огнян Минчев

В последно време се масовизира една системна манипулация в представянето на културните войни, които Западът води през последните десетилетия.

От едната страна са левите либерали, "джендърите", постхристиянските агностици, радикалните малцинства, глобалистите. От другата - патриотите, защитниците на християнството, защитниците на традиционното семейство и традиционната култура на западния свят. Дотук - добре, фактите потвърждават тези разделения. В тяхното експониране обаче настойчиво се вплита още един нюанс, който е същността на манипулативната теза: Левите либерали и глобалисти са застъпници на "евроатлантическите ценности", а консерваторите - на "националните ценности".

Трудно ли е тогава да се сетим, че ако искаш да бъдеш консервативен и традиционалист, ти трябва да бъдеш ПРОТИВ атлантическия свят, срещу сътрудничеството между Европа и Америка, срещу защитата на тези ценности, които Западът отстояваше срещу тоталитарния комунизъм по време на Студената война... Ако не искаш да бъдеш "джендър", ако не си неолиберал - пазарен фундаменталист и глобалист, значи си против "евроатлантическите ценности". Избирайте тогава - дали сте с "джендърите", или сте с Орбан, Ердоган, льо Пен и - разбира се - Путин в лагера на патриотите, на християните, на защитниците на традиционния Запад.

Не, господа! Имате грешка. Евроатлантическите ценности не са нито либерални, нито консервативни в тесния смисъл на думата. Те не са страна в културната война, бушуваща в обществата на Запада.

Евроатлантическите ценности са ценности на ЦЕЛИЯ ЗАПАД - и на либералния, и на консервативния. Защото независимо от това дали си прогресист или традиционалист, ако си социализиран в ценностите на Запада, за теб демокрацията е основна ценност. Свободата е основна ценност. Евроатлантическите ценности са ценности за защита на свободата и на демократичното обществено устройство, което я поддържа. Те не са ценности на "джендърите" срещу "добрите консерватори".

И още нещо. Путин е срещу евроатлантическите ценности защото институцията, която ги въплощава - НАТО - е най-значимия страж срещу опитите на такива като него да унищожат свободата и да я заменят с репресивен режим от типа, с който той днес управлява Русия. Или какъвто я управляваше по времето на Съветския съюз. За Путин е много важно евроатлантическите ценности да бъдат изоставени. Тръмп да върне Америка обратно зад океана. Орбан, льо Пен, Салвини и всички адепти на крайнодесния популизъм (да не се бърка с демократичен консерватизъм) да ре-национализират Европа и да улеснят нейното подчинение на геополитическите апетити на възродените източни квази империи и диктаторски режими.

Тези, които говорят срещу евроатлантическите ценности, са инструменти на диктатурата, а не на традицията, на християнството и на консерватизма. Ние можем да бъдем консерватори, но да сме решителни в защитата на общата ни свобода - която сме наследили от християнството, от традицията и от модерна Европа и Запада. Можем да бъдем либерали и глобалисти, но да отдаваме първенство на свободата като принцип на обществено устройство. Далеч не всички либерали - глобалисти пазят зорко свободата. Мнозина сред тях дадоха на Москва, на Пекин, да не изреждам всички мераклии за "многополюсен свят", ресурсите да атакуват и подкопават системата на Запада за защита на свободата.

Евроатлантическите ценности са основата, върху която ние градим системата за защита на свободата. Аз съм преживял половината от живота си в обществена система на потисничество и отхвърляне на свободата. Хората, които споделят този мой житейски опит, трудно ще повярват на кремълските сирени и подпяващите им западни полулисти, че атлантизмът и "джендър" идеологията са едно и също.

Не - лявото и дясното на Запад са израз на свободата, с която хората определят възгледите и действията си. Евроатлантизмът е общата основа от ценности, с която и леви, и десни съхраняват правото си да бъдат свободни. Ако някои от тях предават това право - значи са просто заслепени от тази манипулация, която се опитах да покажа с думите си по-горе.

Евроатлантизмът е нашият общ щит срещу диктатурата и агресията. Ако днес върху главите ни не падат бомби, ако домовете ни не се рушат и семействта ни не се насилват - както това става в Украйна вече шести месец, причината за това е една - тя се нарича НАТО и общност на евроатлантически ценности. Които няма да заменим срещу плитки манипулации, идващи от Изток.

*Текстът е препечатан от фейсбук профила на автора.

mediapool.bg