Кламер БГ - Новини: Трети медал за България: Тайбе Юсеин с бронз в борбата

Трети медал за България: Тайбе Юсеин с бронз в борбата

Спорт

|
Ср, 04 Авг 2021г. 16:14ч.
Трети медал за България: Тайбе Юсеин с бронз в борбата

Тайбе Юсеин след днешната си победа, сн. ЕПА/БГНЕС

Тайбе Юсеин донесе третия медал за България от олимпиадата в Токио – бронз в борбата в категория до 62 килограма.

В срещата за медала Юсеин смаза рускинята Любов Овчарова с технически туш 10:0 точки само за 56 секунди.

Българската националка улови крака на Овчарова 32 секунди след началото и 24 по-късно тя вече бе приключила. Юсеин получи две точки за повалянето, още осем за четири пренасяния и така двубоят завърши 10:0 точно след 56 секунди по часовник.

По пътя си към олимпийското отличие Тайбе Юсеин победи бразилката Луис Нунес на осминафиналите и тушира Болортуя Курелку на четвъртфиналите, преди да бъде спряна от представителката на домакините Юкаку Кавай с 2:3 на полуфиналите.

Това е трети медал за България на Олимпийските игри. Антоанета Костадинова взе среброто на 10 метра пистолет в началото, а този уикенд Стойка Кръстева има финал на турнира по бокс в категория до 51 килограма.

По-рано в сряда Евелина Николова загуби на полуфиналите на олимпийския турнир по борба в Токио в категория до 57 килограма и в четвъртък по обед ще се бори за бронзов медал в категорията.

Рано тази сутрин Николова, бронзова медалистка от последния европейски шампионат във Варшава, дебютира на най-големи спортен форум с успех с 3:0 над полякинята Йовита Вжешен. 28-годишната българка взе аванса през първата част и не допусна да бъде застигната във втората.

По-късно Николова надделя над шампионката от първенството на Стария континент в Рим 2020 Анастасия Никита (Молдова) с 6:3 точки.

28-годишната българка изоставаше с 0:3 след първата част и с 2:3 точки в самия край на срещата. В последните няколко секунди обаче тя атакува и направи обрат.

Така за място на финала по-късно днес тя се изправи срещу двукратната европейска шампионка и номер 3 в схемата Ирина Курачкина (Беларус).

Борбата бе неравностойно, като българката непрекъснато допускаше да бъде атакувана в краката и в крайна сметка загуби с технически туш – 0:11 точки.

При мъжете в свободната борба Георги Вангелов стартира с убедителна победа в категория до 57 килограма. 28-годишният дебютант на най-големия спортен форум надделя категорично над двукратния африкански шампион Абделхак Хербаш (Алжир) с технически туш - 11:0 точки. Българинът водеше с 5:0 след първите три минути, а за 37 секунди във втората част той направи още 6 безответни точки и това му донесе победата.

Вангелов след това обаче загуби на четвъртфиналите от поставения под номер 4 Кумар Рави (Индия) с 4:14 точки и технически туш 16 секунди преди края на схватката. Двукратният първенец на Азия имаше превъзходство и се оттегли с аванс от 6:0 след първата част, а във втората затвърди предимството си.

По-късно Рави победи Нурислам Санаев от Казахстан, класира се за финала и така изтегли Вангелов до репешажите за бронза, които ще са утре рано сутринта.

В репежаша Вангелов ще се изправи срещу двукратния панамерикански вицешампион Оскар Едуардо Тигрерос Урбано (Колумбия). При победа българинът ще спори за отличието срещу Нурислам Санаев.

mediapool.bg