Кламер БГ - Новини: Евакуация в пернишки квартал заради скъсана дига на шламохранилище на ТЕЦ "Република"

Евакуация в пернишки квартал заради скъсана дига на шламохранилище на ТЕЦ "Република"

България

|
Четв, 07 Май 2020г. 13:47ч.
Евакуация в пернишки квартал заради скъсана дига на шламохранилище на ТЕЦ "Република"

Няколко блока в пернишкия квартал "Калкас" бяха евакуирани заради скъсана дига на шламохранилище, където се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ "Република". От къщите си са изведени и жители на кв. "Караманица", намиращ се под "Калкас". Полиция е разпоредила на хората да се качат във високите части на съседния квартал.

Инцидентът е станал в четвъртък сутринта. Засегнат е участък от около 3-4 метра от дигата, каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

Вода изтече в деретата, стигна почти до пункта за технически прегледи на КАТ.

Стадионът в кв. "Калкас" е наводнен. Снимки: Община Перник

Районът беше отцепен, а хората предупредени за наводнението. Засега няма пострадали къщи. На място беше струпана техника. Караха се камъни, за да се запуши дигата. Към 13 часа беше съобщено, че пробивът е запушен и водата вече не изтича.

Заради инцидента беше спряно движението по пътя София - Кюстендил и в двете посоки в района на детелината в пернишкия квартал "Хумни дол", съобщиха от местната дирекция на МВР. Колите се отбиваха през центъра на Перник.

Министрите на вътрешните работи Младен Маринов, на икономиката Емил Караниколов и на околната среда Емил Димитров, както и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов пристигнаха в Перник. Според местната екоинспекция от екологична гледна точка е вяжно водата от шламохранилището да не стигне до река Струма. По-късно екоминистърът Димитров заяви, че се взимат проби от водата на реката за изследване.

На място Младен Маринов заяви, че няма опасност за неселението. След спирането на водата ще започне и разследване за причините за инцидента.

Депото съхранява повече от 50 години милиони тонове отпадък от дейността на топлоцентралата.

Преляла е част от водата, която е на повърхността на складирания отпадък, отмила е част от дигата и тече към река Струма, съобщи за БТА изпълнителният директор на "Топлофикация" Любомир Спасов. Според кмета на перник Станислав Владимиров хранилището отдавна трябвало да бъде затворено и рекултивирано, а не да се ползва за изхвърляне на пепел.

По-късно екоминистърът обясни, че през годините са дадени 10-15 предписания какво да се направи с шламохранилището. Не уточни дали и кои от тях са изпълнени. Димитров добави, че сега "Топлофикация-Перник", ще работи аварийно на газ, а не на въглища. Това щяло да продължи, "докато си оправят другото хранилище". Според министъра така щяла да се осигури топла вода за перничани, въздухът в града щял да стане по-чист, въпреки че вероятно това щяло да стане на по-висока цена.

Междувременно прокуратурата в Перник е започнала разследване по случая, съобщиха от държавното обвинение. На място са изпратени екип от следователи. Делото ще бъде взето на специален надзор от апелативната прокуратура в София.

mediapool.bg