Кламер БГ - Новини: ЕС ще обсъжда следващата седмица 12-ия пакет санкции срещу Русия

ЕС ще обсъжда следващата седмица 12-ия пакет санкции срещу Русия

Война в Украйна

|
Ср, 08 Ноем 2023г. 17:58ч.
ЕС ще обсъжда следващата седмица 12-ия пакет санкции срещу Русия

ЕС ще обсъжда следващата седмица 12-ия пакет санкции срещу Русия

Страните членки на ЕС ще започнат дискусии по предложения 12-ти пакет санкции срещу Русия, чийто фокус е забраната за внос на руски диаманти, предаде Ройтерс, като се позова на европейски дипломати и високопоставени представители.

Досега ЕС е наложил 11 пакета санкции, насочени срещу много сектори на икономиката и 1800 души, организации и компании.

Сред санкционираните обаче все още не е руската държавна минна компания "Алроса", въпреки че немалко големи западни бижутери бойкотират руските диаманти.

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел заяви пред в. "Файненшъл таймс", че ЕС е получил подкрепа от страните членки на Г-7 за ембарго върху руските диаманти.

Дискусиите по пакета ще започнат в началото на следващата седмица, като първо се очаква той да бъде одобрен от Еврокомисията, а после и от Съвета на ЕС. Предложението, което ще бъде обсъждано, е изготвено от Белгия.

Полша предложи през септември ембарго върху руските диаманти и втечнен петролен газ, а Естония поиска в пакета да бъде включен и втечненият природен газ, въпреки че ЕС не държи да създава нови затруднения на този пазар, посочва Ройтерс.

Президентът на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви наскоро, че ЕС планира да забрани руските диаманти, да замрази активи и да наложи забрана за пътуване на още 100 човека, свързани с режима в Кремъл, както и да затегне спазването на тавана на цената на руския петрол.

mediapool.bg