Кламер БГ - Новини: ЕС санкционира шефа на ФСБ и още 5-ма руснаци заради отравянето на Навални

ЕС санкционира шефа на ФСБ и още 5-ма руснаци заради отравянето на Навални

Европа

|
Четв, 15 Окт 2020г. 15:43ч.
ЕС санкционира шефа на ФСБ и още 5-ма руснаци заради отравянето на Навални

Европейският съюз и Великобритания наложиха санкции срещу високопоставени руски представители, близки до президента Владимир Путин, заради отравянето през август на руския опозиционер Алексей Навални.

В списъка са включени началникът на дирекцията за вътрешна политика в президентската администрация на Руската федерация Андрей Ярин; първият заместник-началник на президентската администрация на Русия Сергей Кириенко; пълномощен представител на президента Владимир Путин в област Сибир Сергей Меняйло; директорът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников; двама заместник-министри на отбраната на Руската федерация - Павел Попов и Сергей Криворучко.

Санкциите бяха въведени след отравянето на Сергей Скрипал през 2018 г., а днес списъкът бе разширен заради покушението по-рано тази година срещу Алексей Навални.

Сред санкционираните е и Руският държавен научноизследователски институт по органична химия и технологии, разработил нервнопаралитичните вещества от групата "Новичок", каквото е използвано срещу Навални.

На включените в списъка са наложени запор на имуществото и забрана за влизане в ЕС. На граждани и организации от ЕС се забранява да предоставят средства на обхванатите от санкциите.

"Заедно с нашите международни партньори ние въвеждаме санкции срещу тези, които носят отговорност за отравянето на Алексей Навални. Използването на химически оръжия от руската държава е нарушение на международното право. Нашето намерение е да привлечем виновните към отговорност", заяви британският външен министър Доминик Рааб.

За разлика от случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г., когато на Европейския съюз му бе нужна почти година, за да въведе санкции срещу служби на руското военно разузнаване, този път блокът санкционира отделни руски представители, за които се смята, че са планирали отравянето на Навални и са помогнали за неговото извършване.

"Санкциите на Европейския съюз срещу няколко руски представители, близки до президента Владимир Путин, заради предполагаемото отравяне на опозиционера Алексей Навални ще навредят на отношенията между Брюксел и Москва", коментираха от Кремъл.

"С това си решение Съветът на Европейския съюз вреди на отношенията с нашата страна", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Решението да се поставят отношенията между Европейския съюз и Москва в зависимост от човека, който в Европа смятат за лидер на някаква опозиция, разбира се, не буди нищо друго освен съжаление", посочи Дмитрий Песков.

Новите санкции на ЕС против Русия са проява на съзнателна недружелюбност, в която отсъства логика, добави той. 

mediapool.bg