Кламер БГ - Новини: ЕС разкритикува насрочването на нови избори в Истанбул

ЕС разкритикува насрочването на нови избори в Истанбул

Европа

|
Вт, 07 Май 2019г. 09:55ч.
ЕС разкритикува насрочването на нови избори в Истанбул

ЕС разкритикува решението на Висшата избирателна комисия на Турция да отмени резултатите от изборите за кмет в Истанбул и да проведе повторно гласуване на 23 юни.

Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан казват, че това решение противоречи на самата идея на демократичния изборен процес, предаде БТА.

Те излязоха със съвместно изявление след решението да бъдат отменени изборните резултати в Истанбул. В документа се отбелязва, че решението е било политизирано и противоречи на ключовата цел на демократичния изборен процес, изразяваща се в признаване на народната воля.

Тази стъпка подкопава изборния процес, към който турският народ е засвидетелствал привързаност, като е гласувал при много висока избирателна активност. Решението нарушава също така задълженията на Турция като член на Съвета на Европа, се казва още в изявлението.

На 31 март кандидатът на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм загуби вота от Екрем Имамоглу, издигнат от опозиционната Народно-републиканска партия. Имамоглу получи с 15 000 гласа повече в над 8 милиона подадени бюлетини.

mediapool.bg