Кламер БГ - Новини: Руски съд остави Пивоваров за 2 месеца в затвора, ЕС призова за освобождаването му

Руски съд остави Пивоваров за 2 месеца в затвора, ЕС призова за освобождаването му

Свят

|
Ср, 02 Юни 2021г. 16:21ч.
Руски съд остави Пивоваров за 2 месеца в затвора, ЕС призова за освобождаването му

Арестуваният Андрей Пивоваров

Руски съд постанови в сряда опозиционерът Андрей Пивоваров да остане задържан в продължение на два месеца, докато очаква заседание по делото си, предаде Ройтерс, като се позова на пост в канала на Пивоваров в Телеграм.

Пивоваров ще остане задържан най-малко до 31 юли, съобщиха днес негови близки.

Опозиционерът, който беше ръководител на прекратилата дейността си опозиционна организация "Отворена Русия", свързана с живеещия в изгнание петролен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски.

По-рано Европейският съюз призова Русия незабавно да освободи Андрей Пивоваров, който в понеделник вечер бе свален от самолет в Санкт Петербург и вкаран в ареста като част от по-широка кампания срещу критиците на Кремъл, предаде Ройтерс.

"Този случай не е изолиран инцидент и потвърждава продължаващата тенденция на стесняване на пространството за гражданското общество, опозицията и критичните гласове, както и за независимите медии в Руската федерация", каза говорител на Европейската комисия. Той подчерта, че Пивоваров е бил задържан за предполагаеми нарушения на закон срещу "нежелани организации" и призова руските власти да отменят този закон.

Руският опозиционен политик Дмитрий Гудков е бил арестуван вчера по подозрение, че не е платил дълг по договор за наем на нежилищно помещение в периода 2015-2017 г., съобщи ТАСС.

Агенцията се позовава на източник от правоохранителните органи, според който Гудков ще престои в ареста 48 часа, докато бъде определена неговата мярка за неотклонение. Той е разследван по текст от наказателния кодекс за причиняване на имуществена вреда чрез измама или злоупотреба с доверие.

Друг източник от органите каза, че разпитът на политика продължава, като той не се признава за виновен. Ако бъде признат за виновен, опозиционерът може да получи присъда до 5 години затвор.

mediapool.bg