Кламер БГ - Новини: ЕС открива световен център за цифрови технологии и иновации в Сан Франциско

ЕС открива световен център за цифрови технологии и иновации в Сан Франциско

Свят

|
Пон, 18 Юли 2022г. 18:27ч.
ЕС открива световен център за цифрови технологии и иновации в Сан Франциско

ЕС открива световен център за цифрови технологии и иновации в Сан Франциско

За да се засили цифровата дипломация на ЕС в и със САЩ, Европейската комисия скоро ще открие специален офис в Сан Франциско - световен център за цифрови технологии и иновации, стана ясно в понеделник.

"Цифровите технологии внесоха нови възможности и рискове в живота на гражданите на ЕС и на хората по целия свят. Те се превърнаха и в ключови конкурентни параметри, които могат да променят геополитическия баланс на силите. ЕС разполага с нарастваща мрежа от цифрови съюзи и партньорства по целия свят. Той инвестира все повече в цифрова инфраструктура и, в рамките на стратегията "Глобален портал", в подкрепа на партньорите при определянето на техния регулаторен подход към технологиите, основан на подход, ориентиран към човека", се казва в съобщение в Туитър.

"В този контекст Съветът приканва всички заинтересовани страни да гарантират, че цифровата дипломация ще се превърне в основен компонент и неразделна част от външната дейност на ЕС и ще бъде тясно координирана с другите външни политики на ЕС в областта на кибернетиката и противодействието на хибридните заплахи, включително манипулирането с информация и намесата на чужди държави".

В заключенията се подчертава значението на изграждането на капацитет и стратегическото насърчаване на технологични решения и регулаторни рамки, които зачитат демократичните ценности и правата на човека.

mediapool.bg