Кламер БГ - Новини: ЕС е затруднен да доставя исканите от Украйна боеприпаси

ЕС е затруднен да доставя исканите от Украйна боеприпаси

Война в Украйна

|
Нед, 19 Март 2023г. 12:33ч.
ЕС е затруднен да доставя исканите от Украйна боеприпаси

Володимир Зеленски, Снимка: Архив

Доставката на боеприпаси за Украйна от ЕС се натъква на проблеми заради забавеното им производство, предизвикано от сериозен недостиг на експлозиви, съобщава "Файненшъл таймс".

Според изданието ЕС е изправен пред недостиг на барут, пластични експлозиви и тротил, поради което няма да може бързо да изпълнява поръчки.

Европейските служители посочват като основен проблем факта, че отбранителната промишленост на блока не е в най-добра форма за широкомащабно военно производство. Производителите на боеприпаси в Европа предупреждават, че нарастването на търсенето на оръжия може само да повиши допълнително цените им, които вече са се повишили с 20% през 2022 г., но не и да увеличи производствените обеми. Както уточнява изданието, повечето от заводите вече работят на предела на мощностите си и според експертите увеличаването на производството ще отнеме поне три години.

По-рано стана известно, че Австрия, Малта и Ирландия са отказали да участват в сделката на ЕС за доставка на боеприпаси за Киев на стойност 2 млрд. евро. Причината за това решение е конституционния или историческия неутралитет на тези държави.

Зеленски обяви нова военна помощ от НАТО

Украинската страна ще получи нова военна помощ от страните от НАТО и техните съюзници след срещата тази седмица във формат Рамщайн, обяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, цитирано в редица медии.

"Беше проведено редовно заседание на Рамщайн. Има нови пакети за отбрана от Канада, Германия, Франция, Дания, Естония", каза Зеленски във видео, публикувано в канала му в Telegram. Той отбеляза, че Швеция и Полша са се договорили за допълнителна военна помощ за Украйна. По-специално, става дума за боеприпаси и муниции, танкове и артилерия.

Зеленски подчерта, че е постигнато "много необходимо решение" с Швеция за 155-милиметрови самоходни артилерийски установки "Арчерс", а също така има решение относно МиГ-те от Словакия.

Полша, Литва, Обединеното кралство, ЕС, САЩ и много други продължават "силно да помагат" на Украйна, увери президентът.

Русия нанесла 11 ракетни и 16 въздушни удара срещу Украйна

През последното денонощие руските окупатори нанесоха 11 ракетни и 16 въздушни удара по Украйна, гласи сводката на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 6 часа в неделя.

"През изминалото денонощие Руската федерация продължи да използва тактика на терор срещу цивилното население на Украйна. Обстрелвайки населени места и критични инфраструктурни обекти, противникът напълно пренебрегва законите и обичаите на войната", отбелязват от Генщаба.

"По-конкретно през изминалия ден врагът нанесе 11 ракетни удара, четири от които срещу гражданска инфраструктура в Запорожие. Също така са регистрирани 16 въздушни удара и 99 обстрела от реактивни системи за залпов огън от нашествениците. Вероятността от нови удари по цялата територия на Украйна остава висока", се казва още в съобщението.

mediapool.bg